Horníci z OKD přesvědčili vedení, aby nerušilo třináctý plat. Firmu to bude stát 400 milionů

Odboráři těžební společnosti OKD se po složitých vyjednáváních dohodli na platech s vedením dolů. Velký sněm zástupců všech šachet v OKD přistoupil na kompromis. Třináctý plat, neboli červnový příplatek na dovolenou, firma rušit nebude. Vyplatí ho ale se zpožděním a nadvakrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cvičná štola ve Staříči

Cvičná štola ve Staříči | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Kulturním domem na Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku to šumělo několik hodin. Vedení OKD chtělo škrtnout tisíce korun pro každého na dovolenou, odboráři to ale nechtěli připustit. A pak to přišlo. „Návrh byl schválen,“ zaznělo na schůzi.

Příplatek bude. Sice později a na dvakrát, ale bude. SMS okamžitě letěly na všechny provozy. „Lidé musí vědět, co se děje a co se dít bude. A nesmí se bát říct svým zaměstnavatelům o svá práva,“ říká jeden ze zaměstnanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání odborářů s vedením OKD sledoval redaktor Martin Knitl

Je to ústupek, který bude stát firmu 360 milionů korun, počítá generální ředitel OKD Ján Fabián. To všechno v době, kdy společnost prodělává na každé tuně uhlí 30 euro a součty ztrát v tabulkách jsou už v miliardách.

„Snažíme se snižovat investiční náklady, snažíme se šetřit na materiálových nákladech. Snažíme se vyjednávat i doprodeje uhlí, abychom zlepšili hotovostní toky,“ doplňuje Fabián.

Jenže odměnami a platy to všechno teprve začíná, dodává odborový předák Jaromír Pytlík. Dalším strašákem je totiž propouštění. „Čeká nás snížení stavu administrativy, až 200 lidí. Teď postupně na správě OKD a na šachtách začnou jednání o tom, kteří lidé budou vybráni jako nadbyteční s tím, že jsme požádali, aby zaměstnavatel zohlednil sociální hlediska těchto lidí.“

O strachu mluví i další zaměstnanci. „Straší se s tím, vyhrožuje. Bylo spousta fám, že zaměstnavatel chystá různá jiná opatření, ale nikdo neví nic konkrétního,“ říkají. Generální ředitel zatím nemá žádná přesná čísla. Šachty musí nejdříve ukázat, jak na sebe umí vydělat.

„Vyhlásili jsme určitý program zátěžových testů a analýz ziskovosti každého provozu. Všechno záleží od toho, jak se dále budou vyvíjet trhy, výhled ekonomiky do následujících kvartálů. Podle toho se bude muset firma přizpůsobit novým podmínkám, které budou panovat na trhu,“ dodal Fabián.

Boj o další přežití OKD potrvá ještě měsíce. Příspěvek na dovolenou už brzy vystřídá další téma - debaty o slučování důlních provozů.

Odboráři z OKD vyjednávají o platech. Nechtějí přijít o příspěvek na dovolenou a Vánoce

Číst článek

Martin Knitl, mka, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme