Horníci z Paskova zatím o práci nepřijdou, důl zůstane otevřený i v roce 2014

Horníci z Dolu Paskov na Ostravsku o práci zatím nepřijdou. Podle finančního ředitele firmy NWR Marka Jelínka zůstane důl v provozu nejméně do konce roku 2014. Rozhodnutí o dalším postupu v roce 2015 ještě nepadlo. Odbory zprávu vítají a spolu s vedením firmy věří, že situace na trhu se do té doby zlepší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov

Důl Paskov | Foto: OKD, a. s.

V Dole Paskov na Frýdecko-Místecku pracují asi tři tisíce horníků. Těžební firma NWR, která důl vlastní, už delší dobu uvažuje o jeho uzavření.

Provoz dolu je totiž příliš nákladný. Paskov produkuje nejkvalitnější koksovatelné uhlí v Česku, kvůli problémům oceláren mu ale klesá poptávka. Jednou z možností byl také prodej dolu. Kupce se ale zatím najít nepodařilo.

Podle Yvony Jungové z ostravského úřadu práce by byl problém, kdyby v regionu byli další nezaměstnaní. „V současné době máme v kraji více než 83 tisíc uchazečů o zaměstnání a máme k dispozici něco málo přes čtyři tisíce volných pracovních míst,“ upozornila.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejistotě horníků na Ostravsku natáčela Kateřina Daňková

Primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký z ČSSD opakuje, že uzavření dolu by bylo pro region pod Beskydami katastrofou.

Jednou z variant, kterou NWR zvažuje, je převedení většiny zaměstnanců Paskova do jiných provozů.

Vlastník OKD, které důl provozují, se v prvním pololetí propadl do ztráty přes 10 miliard korun. Hlavním důvodem jsou klesající ceny uhlí, a to ovlivňuje i plány firmy s Paskovem.

Horníci na Ostravsku proto mají strach o práci. Bojí se, že se ze šachet stanou muzejní exponáty a dopadnou jako nejstarší ostravská šachta Důl Anselm, který slouží už jen jako turistická atrakce.

„Je to špatné, protože jestli se to má zavírat, jak říkají o Paskově, tak práci ohodnocenou takovými penězi už nikde u soukromníků nenajdeme. Dokážu si představit, že bych pracoval jinde, ale nebylo by to za tolik peněz,“ říká Robert Kožušník, který pracuje na Dole Karviná.

I tam už se začalo propouštět. „Lidi jsou nervózní, bojí se, že je propustí. Oni vám neřeknou důvod, když vás propustí. Asi zmizím do Prahy, tam je lepší práce než tady,“ potvrzuje pětadvacetiletý Břéťa, který na šachtě skončil po půl roce.

Ne každý ale může z regionu odejít. Třeba čtyřicetiletý havíř Lumír Kučera z nejvíce ohroženého Dolu Paskov nechce ani slyšet o tom, že by si měl hledat novou práci. „Nevím, co bych dělal. Zatím nad tím neuvažuju. Řešit to budu, až to přijde.“

V mládí pracoval u ochranky nebo jako tesař. Nikde ale nedostal tak dobře zaplaceno. Povolání havíře je v regionu stále vysoce ceněné.

Jana Zemanová, Jitka Hanžlová, Kateřina Daňková, Simona Bartošová, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme