Hospoda předražila jídlo o 65 korun. Teď musí zaplatit pokutu 30 tisíc

Za předražené jídlo o 65 korun musí majitel Hospůdky u Lípy v Ústí nad Labem zaplatit 30tisícovou pokutu. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud v Brně. Pokutu dostal před pěti lety od kontrolorů České obchodní inspekce, kterým číšník naúčtoval víc peněz, než měl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guláš pražského uzenáře

Guláš pražského uzenáře | Foto: Czech Specials

Ústecká Hospůdka U Lípy je vyhlášená velkými porcemi dobrého jídla. A také se tam občas stane, že vám přinesou vyšší účet, než očekáváte. Kontroloři před pěti lety totiž nebyli první ani poslední, komu se to stalo.

„Byli jsme s kamarádem na kávě. On si dal kafe, a protože kouří, objednal si sirky. A protože je takový gurmán, tak si objednal mléko navíc. Napsali nám K, M a S – M jako mléko a S jako sirky, ale vzápětí nám to ten samý číšník počítal jako káva, multivitamín a sprite. Z kávy za 25 korun, bylo najednou něco za 60, 70,“ vypráví Jan Pácha historku starou pár let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý příspěvek redaktorky Gabriely Hauptvogelové si můžete také poslechnout

Tehdy se zařekl, že k Lípě už nepůjde. Letos na jaře se ale nechal přemluvit, byl už ovšem ostražitější. S přítelkyní si dali polévku, topinky a pět nebo šest piv.

„Když došlo na placení, už jsem to měl dopředu spočítané, protože už jsem byl po předchozích zkušenostech poučený. Věděl jsem, že to stojí asi 160, 170 korun. A přišel ke mně mladý číšník a říká mi: ‚300‘. Tak jsem ztuhnul a bylo na mě vidět, že nejsem v pořádku s touto cenou. Poklepal mi bodře na rameno a přátelský říká: ‚Sorry, 200‘. Stejně mě natáhli asi tak o 30, 40 korun.“

Chyba se může stát, říká majitel

Majitelem hospůdky je Vlastimil Žáček, bývalý starosta městské části Střekov a kandidát ODS v krajských volbách. Odmítá, že by jeho číšníci chtěli hosty úmyslně okrádat. Chyba se prý může stát.

„Registrační pokladna zaznamenává prodej a každý zákazník má právo si zkontrolovat, za co vypil. A samozřejmě hned reklamovat. Stát by se to samozřejmě nemělo, ale máme učňovské středisko, takže učeň nám může donést něco, nemusí to ani napsat. To je prostě život,“ vysvětluje.

Stojánek s účtenkami | Foto: Comstock Images

Před pěti lety měli kontroloři místo 604,50 korun zaplatit 669,50. Podle Žáčka ale způsobili zmatek oni sami: „Česká obchodní inspekce udělalo to, že seděla na jednom místě, pak se přesunuli do druhého patra. Neměli předúčtenku, takže číšník omylem, i když se jich ptal, tak mu to odsouhlasili. Pak samozřejmě vytáhli průkazy.“

Podle rozsudku se ovšem lišily i ceny na účtu z registrační pokladny a v jídelním a nápojovém lístku. Soud upozornil i na to, že v odvoláních a stížnostech si Žáček odporoval a uváděl rozdílné argumenty. Proti rozhodnutí není možnost odvolání, Žáček tak musí pokutu zaplatit. Po číšníkovi ji vymáhat nebude, už ho propustil. „Sice to můžu chtít, ale bohužel je to právo nevymahatelné,“ uzavírá majitel.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme