Hospodaření Komerční banky i dalších ústavů předčilo očekávání

Komerční banka ve druhém čtvrtletí hospodařila se ziskem na úrovni 5,76 miliardy korun. Její vlastník, francouzská Société Générale, vykázala čistý zisk 309 milionů eur. Obě banky tak podobně jako většina dalších evropských finančních ústavů, které tento týden nahlásily své výsledky za letošní duben až květen, překonaly očekávání analytiků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pobočka Komerční banky

pobočka Komerční banky | Foto: Marián Vojtek

Podle makléře společnosti Wood and Company Filipa Kejly zveřejněná čísla ukazují, že Komerční banka nemá výraznější problém v souvislosti s finanční krizí.

"Čísla mile překvapila, hlavně na úrovni provozní. Je vidět, že provize, čisté příjmy z úroků v podstatě dosahují úrovně, které dosahovaly v minulých letech. Není tam skutečně vidět žádný propad způsobený finanční krizí, Komerční banka jasně ukázala, že je víceméně separovaná od celkového dění," uvedl Kejla v rozhovoru pro Rádio Česko.

Upřesnil také, co příznivý výhled znamená pro akcie Komerční banky a Société Générale: "V posledních třech měsících tento titul vyrostl o 35 procent, a myslím si, že další nárůst může být rizikový. Naopak můžeme očekávat, že pod dobrých číslech můžou investoři začít akcie prodávat a realizovat zisk. Takže úplně optimistou bych nebyl, nicméně nemyslím si, že by mělo dojít k výraznějšímu propadu."

Výsledky, které evropské banky od počátku týdne hlásí, podle Kejly naznačují, že bankovní sektor v Evropě už má to nejhorší za sebou a další problémy by se neměly objevit. "Jestli banky vytvořily dostatečné rezervy na všechny strukturované produkty, které byly klíčem k tomu, že začala krize tohoto rozměru, tak potom se můžeme dočkávat těchto dobrých čísel. Banky budou opatrné ke svým penězům, budou hospodařit takzvaně manažersky a budou dosahovat těchto výsledků i do budoucna," domnívá se analytik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Má už evropský finanční sektor to nejhorší za sebou? Na tuto a další otázky odpovídal v rozhovoru pro Rádio Česko makléř společnosti Wood and Company Filip Kejla

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme