Hospodáři mohou začít žádat o evropské dotace

Zemědělci mohou ode dneška žádat o klíčové dotace z Evropské unie. Na podporách by letos měli od unie dostat 7,5 miliardy korun, na doplatek z našeho rozpočtu je vyčleněno pět miliard korun. Další dvě miliardy rezort zemědělství vyjednává.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyplňování žádosti o unijní dotace

Vyplňování žádosti o unijní dotace | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Naši zemědělci mohou žádat o jednotnou platbu na plochu zemědělské půdy. K tomu mohou dostat národní dorovnání a ti, kteří hospodaří v méně příznivých podmínkách nebo v místech s ekologickými omezeními, mohou požádat o vyrovnávací příspěvek. "V zemědělské agentuře jim pak formulář ještě předvyplní, poskytnou mapu z evidence půdy, vytisknou. Žadatel, zkrátka, jenom podepíše," říká Jitka Sluková, mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu.

Z unijního rozpočtu dostanou letos naši zemědělci třicet procent toho, co kolegové ve starých členských zemích. Náš stát může dotace dorovnat na šedesát procent. Pět miliard, které jsou vyčleněny v rozpočtu ale stačí jen na čtyřicet osm procent. "Můj názor je takový, že nejlepší by bylo, kdyby v Evropské unii nebyly žádné dotace a soutěžili jsme nějakým způsobem volně. Tento způsob je jednak administrativně náročný, samozřejmě i nám to přináší velké množství stresu, protože ta pravidla jsou někdy velice striktní," uvedl zemědělec, ředitel Selekty Pacov Josef Diviš.

O dotace mohou zemědělci požádat do 16. května. Peníze ale dostanou až příští rok. "Bude tady přechodný nedostatek finančních prostředků a všechny zemědělské podniky by to nemusely vydržet," doplnil tajemník Agrární komory České republiky Jan Záhorka.

Blanka Černá, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme