Hospodářská komora vítá návrh zaplatit dražší elektřinu z emisních povolenek

Pokud nemají příští rok příliš stoupnout ceny elektřiny, je nutné za několik dní či týdnů vymyslet řešení, jak napravit roky lhostejnosti k bobtnání solárního byznysu a přitom na sebe nepřivolat kletbu arbitráží. Svaz průmyslu a dopravy navrhl zrušit někdejší mnohamiliardový dárek firmě ČEZ a slíbenou podporu slunečním elektrárnám zaplatit z emisních povolenek. A ministr financí Miroslav Kalousek poprvé připustil, že vláda by takový návrh mohla přijmout možná už zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko)

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko) | Foto: European Commission Audiovisual service

Kalouskův návrh, který je inspirován iniciativou Svazu průmyslu a dopravy, počítá s tím, že distribuční společnosti by neúčtovaly spotřebitelům příspěvek na elektřinu z obnovitelných zdrojů a stát by jim tyto náklady postupně hradil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu kompenzovat vyšší ceny elektřiny výnosem z emisních povolenek hovořili na Rádiu Česko prezident Hospodářské komory Petr Kužel a Eduard Sequens ze sdružení Calla

Na přípravě návrhu se podílela i Hospodářská komora. Podle jejího prezidenta Petra Kužela je právě kompenzace z peněz za emisní povolenky nejlepší cestou, jak zabránit nárůstu cen elektřiny. V tomto řešení vidí Kužel jediný problém.

„Jde o to, že po roce 2013, kdy má Česká republika z emisních povolenek obdržet peníze, nikdo neví, kolik za povolenku skutečně utržíme. To je jediné, co nás v tomto ohledu trápí,“ připomněl prezident Hospodářské komory.

Stát by si podle něj mohl na překlenovací dobu vzít úvěr. „Pokud něco takového neuděláme, tak budeme mít problém, že v této republice bude nezaměstnanost, firmy nebudou vyrábět, protože ČEZ tím pádem nebude dodávat elektřinu a nebude ani výběr daní,“ podotkl Kužel.

„Vláda opravdu stojí před velmi těžkým problémem, který musí vyřešit, protože bohužel napravuje chyby minulosti,“ dodal.

Odhady růstu cen se liší

Podle Energetického regulačního úřadu hrozí zdražení elektřiny pro domácnosti asi o 12 procent, pro podniky zhruba o 17 procent. Eduard Sequens ze sdružení Calla nicméně nepovažuje tyto odhady za realistické a očekává, že ceny porostou v rozmezí pěti až osmi procent.

„Podívejme se jenom o dva tři roky zpátky, kdy tady podobná zdražení byla na každoročním pořádku a nedělaly se mimořádné krizové štáby vlády. Je to nepříjemné, ale takovéto skokové zdražení je víceméně dočasné, protože nepřiměřeně vysoké ceny pro solární elektrárny jsou v podstatě od ledna příštího roku vyřešeny,“ uvedl Sequens.

Výnosy z emisních povolenek mají podle něj primárně směřovat na jiné účely než na napravování chyb úřadů.

„Pokud by šlo čistě o povolenky, které byly zdarma rozdány ČEZu, tak lze nad tím přimhouřit oko, ale nebavíme se tady o částce 90 nebo 100 miliard, jak tady padá od pana Kalouska a dalších. Bavíme se o částce, jak jsme přepočetli aktuální stav, okolo 35 až 37 miliard korun, čili je to podstatně nižší částka,“ zdůraznil Sequens.

Rychlejším, byť nepříjemným řešením by podle něj bylo cílené zdanění zisků u solárních elektráren uvedených do provozu v roce 2009 a 2010.

Martin Hromádka, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme