Hospodářská komora vyzývá vládu k podpoře podnikání

Před alarmujícím úbytkem živnostníků varuje Hospodářská komora. Podle jejího pražského představenstva jich tisíce končí z obav, že své firmy kvůli reformním krokům vlády dále neutáhnou. Komora kritizuje kabinet za nedostatečnou podporu malých a středních podnikatelů a premiéra Špidlu vyzývá, aby se postaral o zlepšení podnikatelského prostředí u nás.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cukráři

cukráři | Foto: SOU a U Písek

Pověstnou poslední kapkou, která vedla k dopisu premiérovi, je 3 300 zrušených a 18 tisíc pozastavených živnostenských oprávnění za letošní první čtvrtletí v Praze. Podle Pavly Melšové, vedoucí živnostenského odboru Prahy 4, je to stejně jako za celý rok 2002 nebo 2001. "To jsou obavy z paušální daně, DPH, sociální a zdravotní pojištění, tak z tohoto důvodu pozastavují činnost a čekají, jak se podnikatelské klima zlepší nebo nezlepší."

Předseda Hospodářské komory hlavního města Prahy Petr Kužel připomíná, že špatné podnikatelské prostředí má negativní dopad na všechny občany země. "Podnikatelé budou propouštět, nebudou mít své peníze, tím pádem se velmi razantně sníží koupěschopnost obyvatelstva a vláda bude muset vydávat větší prostředky na sociální sítě a podporu v nezaměstnanosti. Ale kde je vezme, když vlastně podnikatelé nebudou vydělávat peníze a nebudou platit daně, nevím."

Podnikatelé uvažují o dalších možnostech vyjádření nespokojenosti, například o hromadném podání žádosti o posečkání daně, což by výrazně pocítila státní pokladna, ale také o demonstraci. "Moje informace je taková, že malí živnostníci s tím počítají," dodává Petr Kužel.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach ale situaci nevidí tak černě. Informace komory prověřoval na úřadech práce a správách sociálního zabezpečení.

"Pokud jde o otázku ukončení živnostenských listů, tak jsou to většinou živnosti, které byly takzvaně mrtvé nebo používané pouze pro nějaké vedlejší činnosti, protože v žádném případě se nám nehromadí na úřadech práce bývalí živnostníci."

Vývoj je podle ministra Škromacha v podstatě srovnatelný s minulými lety. Ministr je také přesvědčen, že i do budoucna nově vzniklé živnosti ty zanikající plně nahradí.

Pavla Dluhoschová, Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme