Hospodářská krize se letos nevrátí, oznámila OECD

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, známá pod zkratkou OECD, ve své předpovědi oznámila, že se hospodářská krize letos nevrátí. Státy platící eurem by měly letos růst o víc než jedno procento, Česko o dvě procenta. Vyhlídky vyspělých zemí ale výrazně kalí problémy se zadlužením.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Evropa musí se zadlužením něco dělat. Státní i soukromé deficity by mohly podle OECD hospodářské zotavení zpomalit. Organizace dokonce varuje, že v ohrožení je celý projekt společné evropské měny.

Totéž si v poslední době myslí i investoři, kteří se kvůli vysokým dluhům v eurozóně investicím do společné měny vyhýbají. Svět jako celek podle OECD poroste o víc než čtyři a půl procenta, hlavně díky rozvíjejícím se ekonomikám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Institutu ekonomických studií Michal Mejstřík

Výrazně lépe než Evropané jsou na tom ale i Američané. Jejich ekonomika posílí o víc než tři procenta.

Celosvětový růst táhnou podle ředitele Institutu ekonomických studií Michala Mejstříka země, u kterých to dřív nebývalo zvykem. Jde především o Čínu a další méně vyspělé země, ať už v Asii nebo dokonce v Africe.

„Táhnou za sebou i rostoucí americkou ekonomiku, která je na tyto trhy silně orientována. Eurozóna sice trochu zrychlila, ale je stále nejpomalejší součástí růstu vyspělých zemí,“ řekl Mejstřík.

Igor Maňour, Ondřej Houska, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme