Hospodářská půda výrazně zdražuje. Přesto o ni mají zemědělci velký zájem

Ceny zemědělských pozemků raketově rostou - meziročně až o 13 procent. I přesto ale nákup půdy láká nejen zemědělce, ale i investory a spekulanty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Scelená pole - zemědělská půda

Scelená pole - zemědělská půda | Foto: Fotobanka Pixabay

Za 10 let se hospodářská půda zhodnotila o 110 procent. Zatímco před jedenácti lety zemědělci za hektar zaplatili v průměru necelých 66 tisíc korun, loni už cena dosáhla téměř 140 tisíc korun. A právě toto vysoké zhodnocení láká investory.

Zájem ze strany farmářů je hlavně o ornou půdu - o louky, pole a pastviny. Pro investory a spekulanty je důležitá hlavně velikost pozemku. Největší zájem mají dlouhodobě o půdu o rozloze 5 až 50 hektarů.

Podle analytiků je to velmi bezpečná a atraktivní alternativní investice. Navíc peníze jsou v ní uložené na dlouhou dobu bezpečně.

Největší banka, která farmáře financuje - GE Money Bank - odhaduje, že letos poprvé poskytne úvěry na nákup zemědělské půdy v částce přesahující miliardu korun.

Zájem farmářů stoupá i o financování techniky. Pokud je možné zároveň využít dotace, zájem majitelů pozemků stoupá ještě rychleji.

Zatímco si zemědělci od GE Money Bank v roce 2005 půjčili 137 milionů korun, loni už to bylo 999 milionů.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme