Hospodářský růst EU se zrychluje. Může ho ohrozit situace v Africe

Unijní ekonomika se podle Evropské komise bude postupně zotavovat z krize. Prognóza odhaduje, že hrubý národní produkt poroste o necelá 2 procenta. Komise tak vylepšila svůj výhled z listopadu o 0,1 procentního bodu. Předběžný odhad vývoje unijního hospodářství dnes představil eurokomisař pro společnou měnovou a hospodářskou politiku Olli Rehn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mince

mince | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle eurokomisaře Olliho Rehna se bude o růst hospodářství starat velkou měrou nejen export mimo státy Unie: „Po očekávaném zpomalení růstu v 2. pololetí minulého roku si hospodářské oživení Unie zase nachází pevnou půdu pod nohama. Letos se čeká, že k němu hodně přispěje i domácí poptávka.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji evropské ekonomiky mluvil na Radiožurnálu bruselský zpravodaj Pavel Novák

Komisař Olli Rehn ovšem upozornil, že neklid ohledně vývoje hospodářství může vzbuzovat nevyrovnanost růstu v jednotlivých zemích.

Prognóza je zatím založena jen na číslech ze sedmi největších ekonomik Unie. Německá ekonomika předpokládá růst o skoro 2,5 procenta HDP a polská o více než 4 procenta. Na druhé straně u Španělska se očekává růst jen o 0,8 procenta HDP.

Ekonomický růst ovlivní i situace v severní Africe. Už teď například dochází ke zdražování ropy a v důsledku toho zdražuje i mnoho dalších komodit. Očekává se, že porostou ceny spotřebního zboží a v důsledku toho poroste i inflace.

Loni Evropská komise předpokládala, že inflace bude pod 2 procenty, ale teď svůj odhad opravila. V Unii by tento rok měla být inflace průměrně 2,6 procenta a v eurozóně 2,2 procenta.

Pavel Novák, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme