Hospodářský vývoj USA i Evropy ovlivňují rozmary počasí

Nebývale dlouhá a místy i krutá zima ovlivní dnes zveřejněná data o vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech. Tvrdí to někteří ekonomové, podle kterých tak bude o to obtížnější vysledovat na vývoji počtu zaměstnaných zda a do jaké míry ekonomika pokračuje v nastoupené cestě ode dna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněhová fréza (ilustr. obr.)

Sněhová fréza (ilustr. obr.) | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

Podobně si přitom na počasí stěžují i analytici akciových trhů. Jak tvrdí, například prodeje a tím i ziskovost automobilek kvůli letošní zimě výrazně trpí. A to se pochopitelně dalo jen stěží očekávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu počasí na vývoj ekonomiky mluvili na Rádiu Česko ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš a analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

"Jak výrazně dlouhá a krutá zima ovlivní dnešní data o únorové nezaměstnanosti v Americe je velice těžké říci. Jedná se o nahodilou proměnnou. Je zde určité riziko, že pracovníci, kteří kvůli sněžným bouřím zůstali doma a nepobírali plat, vypadnou z oficiálních statistik zaměstnanosti a díky tomu se zde může projevit jednorázový propad až sta tisíců pracovníků," říká ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš a dodává:

"Samotné špatné počasí, které se nevyhnulo ani České republice a celé Evropě, nebude mít vliv na celkové ozdravování ekonomiky. Spíše to bude mít podobu jednorázového výpadku, který asymetricky poznamená některé sektory. Negativně se to projeví ve stavebnictví a také v maloobchodě, protože spotřebitelé mají tendenci při nízkých teplotách omezovat svoje nákupy. Na druhou stranu to může podpořit prodej elektřiny a tepla."

Prodeje automobilky General Motors v únoru narostly o dvanáct procent. To je méně, než se očekávalo. Podle některých ekonomů na to mělo vliv právě počasí, respektive sněhové bouře, které v minulých měsících postihly hlavně východ Spojených států amerických.

"Počasí v případě automobilek není hlavním faktorem, který ovlivňuje tržby. Samozřejmě pokud se nejedná o nějakou živelnou pohromu, která by znemožnila výrobu. Počasí a přírodní katastrofy ale mohou zahýbat s cenami komodit. V současnosti to vidíme na příkladu Chile, což je jeden z největších producentů mědi na světě. Zima ovlivňuje především energetický sektor a zemědělství," uvádí analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Martin Křížek, Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme