Hospodářství by i letos mělo růst čtyřprocentním tempem

Naší ekonomice by se i letos mělo dařit. Vyplývá to z nejnovější prognózy ministerstva financí, která počítá s tím, že české hospodářství v tomto roce poroste stejně jako loni čtyřprocentním tempem. Ministerstvo zároveň výrazně snížilo odhad letošní průměrné inflace z 2,8 na 1,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslový provoz

Průmyslový provoz

Podle hlavního ekonoma Volksbank CZ Vladimíra Pikory je odhad ekonomického růstu velmi realistický. " Je to ale asi jedno z posledních zvýšení odhadu růstu. Očekáváme, že v příštích měsících začnou být vládní i nevládní ekonomové více pesimističtí. Důvodem bude zejména vývoj v Německu. V Německu v současnosti jsou velké hospodářské problémy a to se negativně odrazí i u nás. Kdyby s Německu dařilo a rostlo alespoň polovičním tempem co my, pak by naše ekonomika mohla růst výrazně rychleji."

Analytik společnosti PatriaOnline David Marek je ale pesimističtější a předpokládá, že česká ekonomika poroste o něco pomaleji než čtyřprocentním tempem. Důvodem jsou právě obavy z vývoje německé ekonomiky.

"Včera byla zveřejněna zpráva, kde šest klíčových ekonomických institutů snížilo svůj odhad pro vývoj německé ekonomiky z 1,5 na 0,7 procenta a pesimistické jsou i jiné zprávy, takže hlavní obavou je skutečně Německo."

Marika Táborská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme