Hospodářství ČR je nejlepší ve střední a východní Evropě

Ústav německého hospodářství v Kolíně nad Rýnem řadí letos mezi reformními zeměmi střední a východní Evropy Českou republiku podle celkového indikátoru, v němž je započten hospodářský růst, vývoj inflace, rozpočtové schodky a výsledky zahraničního obchodu, na první místo. ČR prý figuruje v čele přesto, že za hospodářský růst a solidnost státních financí nemůže dostat ty nejlepší známky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za Českem je Chorvatsko před Estonskem, Slovenskem a Slovinskem. Polsko, jež ústav považuje jinak za velmi úspěšnou zemi, obsazuje až šesté místo, což IW odůvodňuje nedostatečnou konsolidací státních financí a stále ještě velkým inflačním tlakem. Ze stejných důvodů figuruje až na osmém místě Maďarsko. Tabulka však neodráží úroveň příjmů, kde vede Slovinsko s 15.675 dolary hrubého domácího produktu na hlavu.

Všech 25 sledovaných reformních zemí střední a východní Evropy letos může podle předního německého ústavu počítat s hospodářským růstem. Pouze tři země - Polsko, Slovinsko a Slovensko - ale do dneška byly s to vyrovnat hluboký pokles produkce vyvolaný systémovými změnami. Slovinsko, Polsko a tři pobaltské státy jsou zase jediné, které v roce 1998 opět dosáhly stejného počtu zaměstnaných jako v roce 1990.

Ukrajina, Gruzie a Moldavsko nyní vykazují jen třetinu úrovně výroby před pádem komunismu. Zvlášť hluboké propady výroby zaznamenávají všechny státy bývalého Sovětského svazu.

K velkým cenovým pohybům už podle zjištění IW nedochází. Roční míra inflace přesáhla v období 1994 až 1999 jen v sedmi zemích hodnotu 100 procent. V Česku, Makedonii a Slovensku klesla pod deset procent a v Chorvatsku činila průměrně jen tři procenta. V letošním roce může 13 ze 25 sledovaných států počítat s inflací nižší než deset procent.

Podle německého ústavu měla klíčový význam pro hospodářský pokrok privatizace podniků. Právě v té výrazně pokročily Česko, Estonsko a Maďarsko, kde podíl podniků v soukromých rukách dosahuje téměř západního standardu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme