Hospodářství Spojených států roste, FED zřejmě přestane kupovat dluhopisy

Ekonomika Spojených států podle americké centrální banky stále oživuje. Bankovní rada zřejmě už brzy začne omezovat svou podporu americkému hospodářství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké dolary

Americké dolary | Foto: Fotobanka stock.xchng

Centrální banka přestane ve velkém nakupovat státní dluhopisy. Těmi se snaží podpořit ekonomiku, protože nákupy dluhopisů zvyšují množství peněz v oběhu. Tento program ale zřejmě brzy skončí. Americké hospodářství totiž začíná mírně oživovat, a to je moment, na který centrální banka čekala.

Už dříve její členové na pravidelných zasedáních řekli, že s nákupy skončí, jakmile začnou jednotlivé složky HDP vykazovat alespoň malé zlepšení. A to se podle nich děje. Co je důležitější, s podporou ekonomiky skončí banka možná ještě tento měsíc. Konkrétní termín stále ještě nikdo nezná.

Přehrát

00:00 / 00:00

O růstu americké ekonomiky a možné reakci centrální banky mluvil Jan Beneš

Americká centrální banka ekonomiku podporuje už pět let, tedy od doby, kdy vypukla finanční a hospodářská krize. Od loňského září nakupuje dluhopisy v hodnotě 85 miliard dolarů měsíčně.

Snaží se tím také snižovat úrokové sazby. To by mělo domácnosti a firmy donutit, aby si více půjčovaly a utrácely. Cílem je i povzbudit zaměstnanost.

Šéf americké centrální banky Ben Bernanke před časem řekl, že trh práce od té doby udělal určitý pokrok, situace ale stále není uspokojivá. Zdůraznil, že před snižováním nákupů se bude muset pracovní trh podstatně zlepšit.

Dluhopisy | Foto: Comstock Images

Pokud se situace zhorší, ale to se podle posledního prohlášení bankovní rady neočekává, může současné tempo nákupů FED zachovat, nebo je dokonce zvýšit, řekl šéf centrální banky Bernanke. Instituce totiž musí podle zákona svou měnovou politiku vést s ohledem jak na inflaci, tak na zaměstnanost.

Ceny zlata a stříbra stoupají

Otázkou zůstává reakce akciových trhů, pokud by banka s podporou ekonomiky skutečně přestala. Řada analytiků se do odhadů zatím nepouští. Někteří to přirovnávají k věštění z křišťálové koule. Stejně tak jako u komodit.

Teď, kdy se stále neví o termínu omezení nákupu dluhopisů, ceny zlata nebo stříbra rostou. Těm současná situace nahrává. Ale jak to bude v příštích měsících, dokáže odhadnout málokdo, dokonce ani někteří obchodníci s komoditami.

Politika centrální banky letos podstatně přispěla k růstu akciových indexů na Wall Street. Když se ale objevily první zprávy o případném omezení podpory ekonomiky, trhy převážně klesaly. A to nejenom v Americe, ale také v Evropě.

Newyorská burza ve Wall Street | Foto: Noemi Fingerlandová

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme