Hospody šidí stát na daních o miliardy, vyplývá z průzkumu

Pokud chce stát být důslednější ve výběru daní a zasáhnout proti těm, kdo se daňovým odvodům chtějí do velké míry vyhnout, měl by se zaměřit na tuzemské restaurace a hospody. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Mag Consulting, na který upozornily dnešní Lidové noviny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Některé bratislavské restaurace

Některé bratislavské restaurace | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Podle průzkumu až šedesát procent těchto podniků šidí na daních a státní pokladna tak přichází ročně až o padesát miliard korun. „Domnívám se, že to možná poloviny restaurací týkat bude. Nedá se to přesně vypočítat, ale to je náš odhad, jak se díváme v terénu,“ řekl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek v poledních Ozvěnách dne.

Daňové úniky spočívají mimo jiné v tom, že majitelé hospod platí personálu oficiálně jen minimální mzdu, zbytek peněz jim dávají jinou formou. Ze zisku nebo spropitného. „Je nutné říct, že restauratéry k tomu vede samotný systém. Pokud chce provozovatel restaurace na trhu vůbec přežít, tak ho systém tlačí do šedé ekonomiky. Ale na druhou stranu dává možnost toho využít,“ poznamenal Stárek.

Proto by podle Stárka měli DPH platit úplně všichni, čímž by se srovnaly podmínky na trhu. „Protože by se nemohlo stát to, že jsou proti sobě dvě restaurace, jedna vykazuje všechno, co vykázat má, tudíž nemůže jít na tak nízké ceny jako restaurace druhá, a dochází k nerovným podmínkám,“ vysvětlil prezident Asociace hotelů a restaurací.

Podle něj se za kvalitní službu musí zaplatit patřičný finanční obnos. „Vzhledem k tomu, jaká v současné době konkurence na trhu, tak ti poctiví doplácejí na to, že se vyplatí být nepoctivý,“ řekl Stárek. Asociace hotelů a restaurací se proto mimo jiné snaží přimět politiky k tomu, aby se touto problematikou zabývali.

Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme