Hotely a restaurace: Vyšší DPH nás zničí

Hoteliéři a restauratéři bijí na poplach: po zvýšení DPH přijde velké propouštění, někteří budou muset své provozovny zavřít úplně. Firma Mag Consulting spočítala, že kvůli vyšší dani z přidané hodnoty může u nás přijít o práci v cestovním ruchu až 80 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

restaurace

restaurace | Foto: Jiří Hošek

Podnikatelé v cestovním ruchu tvrdí, že vláda se na jedné straně holedbá podporou cestovního ruchu, zároveň ho ale zatěžuje nepřiměřenými daněmi, které podnikatele ničí.

Vláda rozhodla, že přesune sazbu z přidané hodnoty za ubytování z snížené pětiprocentní do základní, zatím 22procentní sazby. Sazba se sice má od května snížit na 19 procent, ale pro restaurace a hotely to stále znamená 14procentní navýšení. Česká republika by se tak stala zemí s druhou nejvyšší sazbou v Evropě. Vyšší DPH se platí jen v Dánsku.

V případě ubytovacích zařízeních přitom nejde o dopad našeho vstupu do Evropské unie. Ta totiž zařazení ubytování do základní sazby DPH nevyžaduje. Naopak požadavek unie je důvodem, proč má od května vzrůst DPH u restaurací. ČR totiž narozdíl od Polska a Maďarska na stravovací služby nevyjednala výjimku z pravidel unie.

"Je to nemorální od státu co tady předvádí, protože tito lidé patnáct let podnikají, všechno vybudovali svojí pílí a dneska stát rozhodne, že pohostinství, hotelnictví a turismus se převede a tam se jim vezmou peníze," zlobí se Zdeněk Kobka se Sdružení podnikatelů v cestovním ruchu a pohostinství na severní Moravě.

Vláda navíc podle podnikatelů nemůže očekávat, že vyšší daň přinese ročně do státní pokladny předpokládaných sedm miliard korun. "Ten kruh se uzavře tím, že propuštění zaměstnanci se opět ocitnou na úřadech práce a z těch jakoby navíc odvedených daní budou čerpat ve formě sociální podpory," dodává prezidentka Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu České republiky Mirka Luprichová.

Podnikatelé se také obávají, že zvýšení DPH a tím i cen ubytovacích služeb odradí od návštěvy naší země zahraniční turisty. Prezident Národní federace hotelů a restaurací Roman Vacho tvrdí, že naši podnikatelé nebudou schopni konkurovat okolním zemím.

"Investovali jsme velké finanční prostředky, abychom splnili požadavky Evropské unie, a těšili jsme se, až se otevřou hranice a přijede k nám více turistů. Vysokým daňovým zatížením nás ale vláda odsune na pozice outsiderů, protože okolní státy budou moci nabídnout mnohem nižší ceny, než budeme schopni nabídnout my," říká Vacho.

Vládní agentura CzechTourism očekává od zvýšení DPH jen v letošním roce pokles devizových příjmů o pět miliard korun, z původně očekávaných 110 miliard.K dramatickému snížení počtu zahraničních návštěvníků kvůli dražším službám u nás ale podle ředitele agentury Mag Consulting Jaromíra Beránka nedojde.

"Z krátkodobého hlediska možná ano, ale z hlediska delšího časového období rozhodně ne, protože Česká republika je a nadále zůstane v následujících letech daleko levnější destinací, než celá řada vyspělých západoevropských států, které už jsou dlouhá léta v Evropské unii," oponuje Beránek.

V ekonomice cestovního ruchu, tedy i v navazujících odvětvích, nyní pracuje 590 tisíc lidí. Tržby odvětví cestovního ruchu dosahují 4,5 procenta HDP, což je asi 100 miliard korun ročně.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme