Hotely nebudou muset platit autorům za přijímače na pokojích

Majitelé hotelů a ubytovacích zařízení by nemuseli platit autorské poplatky za televizní a rozhlasové přijímače v jednotlivých pokojích. Předpokládá to novela autorského zákona, kterou dnes schválili poslanci. Podle předlohy zůstane povinnost odvádět tyto poplatky jen ze společných prostor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divák před televizí

Divák před televizí | Foto: Jan Rosenauer

Ochranný svaz autorský, desítky umělců i někteří zákonodárci schválenou novelu ostře kritizují. Domnívají se, že krátí autory v jejich právech. Navíc podle nich kvůli novele hrozí České republice sankce. Parlamentu poslali autoři několik dopisů.

"Novela má oslabit práva umělců na odměnu, která je jim přiznávána téměř na celém světě," uvedli v jednom z nich signatáři, mezi nimi například Petr Hapka, Petr Janda, Michael Kocáb a Jiří Suchý. Už teď se podle nich republika řadí mezi státy, kde je vymahatelnost práv duševního vlastnictví na nejhorší úrovni.

Drtivá většina poslanců si ale zjevně myslí něco jiného - pro zákon hlasovalo 174 ze 189 přítomných. Politici, kteří chtějí majitele hotelů zbavit povinnosti platit za přijímače v pokojích, míní, že to je soukromý prostor, a nejde tedy o zprostředkování uměleckého díla veřejnosti.

"Výjimka se týká pouze hotelových pokojů, které jsou vyloženě k soukromému užití osobami, které jsou tam ubytované a které de facto uzavřely s hotelem smlouvu o ubytování, protože hotelový pokoj má charakter soukromého prostoru," potvrdil zpravodaj k předloze, poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

Sněmovna dnes předlohu schválila i s pozměňovacími návrhy Senátu. Původní poslanecké znění počítalo s tím, že pokuta, kterou může ministerstvo kultury udělit autorským svazům, se zvýší z 50.000 na deset milionů. Senátoři a dnes i poslanci ale nakonec maximum stanovili na půl milionu korun.

Předloha, kterou ještě musí posoudit prezident republiky, také předpokládá, že provozovatelé uměleckých představení by již neměli autorským svazům platit fixní poplatky, přihlížet by se mělo k návštěvnosti akce.

Martin Hromádka, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme