Hotely v Česku zaznamenaly v letošní sezoně rekordní návštěvnost

České hotely v letošní sezóně lámaly rekordy návštěvnosti. Letos se v nich ubytovalo nejvíc hostů v historii České republiky. Informovala o tom analytická společnost Mag Consulting.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha

Praha | Foto: Jaroslav Skalický

Lidé si díky nižším cenám za ubytování mohou hotely dovolit a často přijíždějí i díky takzvané kongresové turistice. Podle analytika společnosti Mag Consulting Jaromíra Beránka jsou ceny v ubytovacích zařízeních v Česku stále nízké ve srovnání s ostatní Evropou.

„Jinými slovy, my stále ještě – i přes mírné navýšení v letošním roce v horizontu cen za ubytování do 10 procent - konkurujeme ve středoevropském regionu především cenou. Ale jednotliví hoteliéři si musí velmi vážně uvědomit, že konkurence do budoucnosti spočívá ne v ceně, ale v kvalitě a úrovni poskytovaných služeb,“ poznamenal Beránek na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obsazenosti hotelů v Česku mluvil ve Světě o osmé analytik společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek

Na návštěvnosti hotelů se kromě nízkých cen podle něj podepisuje i to, že Česká republika je velmi oblíbenou destinací zejména pro Němce a v posledních letech i pro Rusy. A v jejich případě není cena pro návštěvu České republiky vždy rozhodující.

Jednotliví turisté, kteří do Česka přijíždějí, jsou podle Beránka v naprosté většině turisté zkušení, kteří bedlivě porovnávají cenu a kvalitu hotelů.

„V posledních dvou až třech letech největší indexy, co se týká počtu příjezdů, zaznamenávaly čtyř a pětihvězdičkové hotely. Ale na druhou stranu musíme připustit i tu skutečnost, že právě v těchto hotelech velmi výrazným způsobem přibývaly ubytovací kapacity, respektive pokoje či lůžka. V žádném případě bych ovšem nepodceňoval kvalitní tříhvězdičkové hotely po celé republice,“ uvedl dále Beránek.

V kongresové turistice má Česko rezervy

Pokud jde o kongresovou turistiku, Česká republika je pro ni sice vhodnou destinací, ale ve srovnání s jinými evropskými městy, například Vídní nebo Ženevou, má podle Jaromíra Beránka ještě určité rezervy nebo přímo minusy.

„V České republice nesídlí nebo málo sídlí významné zahraniční společnosti evropského formátu, které kongresy pořádají. V mnoha případech sídlí ve Vídni nebo Ženevě, kde právě tyto kongresy dělají.“

„Na druhé straně kongresový cestovní ruch není jenom o kongresových hostech – ti o umístění kongresu nerozhodují. Je to o jednání s představiteli mezinárodních organizací, kteří o tom rozhodují, a je to o velmi účinném lobbingu,“ poznamenal analytik společnosti Mag Consulting.

mta, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme