Hovězí maso z EU do Česka stále nesmí

Ministerstvo zemědělství nezrušilo zákaz dovozu hovězího masa ze zemí Evropské unie postižených tzv. nemocí šílených krav. Návrh na uvolnění importu odůvodnila Státní veterinární správa tím, že pro zákazy dovozů ze států Unie není odborný důvod a vzájemná opatření nejsou rovnocenná. Česko postupně v reakci na šíření nemoci v Evropě zakázalo dovoz hovězího masa, výrobků z něj i živého skotu ze všech zemí Unie kromě Švédska, Finska a Rakouska, kde se nemoc neobjevila. Opatření se vztahuje také na Švýcarsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BSE

BSE | Foto: Jan Rosenauer

Státy unie naproti tomu po výskytu nemoci v tuzemsku import nezakázaly, pouze vyžadují u masa z kusů starších 30 měsíců potvrzení o vyšetření na BSE.

Radiožurnálu to potvrdil náměstek ministra Antonín Kalina s odvoláním na princip předběžné opatrnosti. "Když jde o takovou věc jako je zdraví a životy českých občanů a spotřebitelů v Č eské republice, tak i tam, kde neexistuje stoprocentní vědecký důkaz toho, že by se něco nemělo dělat, tak je možná lepší to nedělat, abychom se pak nepřesvědčily jako v případě DDT až na deformovaných novorozeňatech." Přesto by Státní veterinární správa měla během měsíce vypracovat seznam zemí evrospké patnáctky, ze kterých bude dovoz hovězího masa povolen.

Přehrát

00:00 / 00:00

Antonín Kalina: Je lepší být obezřetný

Další jednání krizového štábu bude přibližně do měsíce a tam by měla Státní veterinární správa předložit seznam zemí evrospké patnáctky, ze kterých bude dovoz hovězího masa povolen.

Markéta Kaclová, Petr Doležel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme