Hráči v polské energetice se možná stanou české firmy

Český energetický a průmyslový holding usiluje - společně se Slovenskými elektrárnami - o koupi podílu v největší polské státní elektrárenské společnosti Enea. Jména zájemců přitom zveřejní polské ministerstvo státního pokladu právě dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna s chladícími věžemi

Elektrárna s chladícími věžemi | Foto: Comstock Images

Enea má téměř 16 procentní podíl na trhu s elektřinou v Polsku a zásobuje přes dva miliony domácností. Ovšem na tamním trhu má Energetický a průmyslový holding už jiné želízko v ohni - podle deníku E15 je jedním ze dvou zájemců o státní společnost Energa, která je naopak polskou jedničkou ve výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Šance pro holding

Při privatizací Energy se mluví o velké šanci Ćeského energetického a průmyslového holdingu, protože její jediný konkurent - společnost PGE - nevyhovuje tamnímu antimonopolnímu úřadu. Ostatní kandidáti na koupi Energy, například magnát Jan Kulczyk a skupina GDF Suez, odstoupili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Expert konzultační firmy ENA Jiří Gavor ve Světě o osmé

Ve Světě o osmé expert konzultační firmy ENA Jiří Gavor označil situaci za příznivou. „Pakliže se obě strany dohodnou, tak myslím, že se ten obchod podaří.“

Hodnota Energy se odhaduje na šest až osm miliard zlotých (37,4 miliardy až 49,8 miliardy korun). Původně byl mezi zájemci i český ČEZ, ten ale nakonec z tendru odstoupil. Vítěz veřejné soutěže o kontrolní podíl Energy si zajistí přístup k její distribuční síti, a tedy i na trh největší postkomunistické země Evropské unie.

„V případě ČEZ určitě nejde o nedostatek financí, ostatně už je v Polsku přítomen, má tam dvě akvizice. ČEZ má zároveň velmi rozsáhlé plány v České republice a podle mého názoru konsoliduje finanční prostředky právě kvůli nim,“ poznamenal Gavor.

Energa má 16procentní podíl na prodeji elektřiny v Polsku, na místním trhu je jedničkou ve výrobě elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Kromě jiného plánuje postavit největší plynovou elektrárnu v Polsku. Na investice hodlá do roku 2015 vyčlenit více než 20 miliard zlotých a jak uvádí Rzeczpospolita, ministerstvo státního pokladu bude od nového majitele očekávat, že se zaváže investice realizovat.

Od nákupu státního podniku Enea odstoupila na jaře už německá RWE, která nakonec nepředložila závaznou nabídku ke koupi. Očekával se přitom zájem z více stran, třeba od konsorcia Vattenfal.

„Zřejmě se zájemci obávají výše ceny a zřejmě i budoucích investic. Černouhelné elektrárny budou od roku 2016 potřebovat obrovské investice,“ míní Gavor.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme