Hradci Králové hrozí kvůli investici na Islandu ztráta 74 milionů korun

Městu Hradec Králové hrozí kvůli investici do dluhopisů insolventních islandských bank Glitnir a Landsbanki ztráta kolem 74 milionů korun. Peníze město investovalo prostřednictvím portfolia spravovaného společností ČSOB Asset Management. Hodnota portfolia byla na konci září přes 780 milionů korun. Z toho necelých 10 procent připadá na dluhopisy islandských bank.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka Glitnir v islandském Reykjavíku

Banka Glitnir v islandském Reykjavíku | Foto: AFP

Jak informoval mluvčí magistrátu Václav Svoboda, jde o peníze, které město ušetřilo v minulých letech a má je připravené pro různé budoucí investice: "Toto je v současnosti asi nejohroženější investice města a velmi záleží na tom, jak se Island ke svým bankám postaví. A jak dalece Rusko mínilo svou nabídku finanční pomoci právě islandským bankám."

Mluvčí Hradce Králové Svoboda dodává: "Naši ekonomové stejně jako ekonomové, kteří spravují portfolio města, se domnívají, že by bylo dobré nepodlehnout panice a nezbavovat se těchto dluhopisů za každou cenu, protože hrozí poměrně velká finanční ztráta. Radí spíš vyčkat, až uplyne doba, na kterou byly dluhopisy vydány, a potom je realizovat a investovat jinde."

Přehrát

00:00 / 00:00

O finančním problému Hradce Králové mluvili v Radiofóru náměstek hradeckého primátora pro ekonomické záležitosti Boris Herman a ředitel společnosti ČSOB Asset Management Josef Beneš (moderátor Jan Bumba)

V České republice zatím národní banka nenásledovala centrální banky jiných evropských zemí a dosud nechává domácí úrokové sazby beze změn.

Insolventnost islandské banky má dopad i na Lucembursko

Krach islandské banky Kaupthing se projevil i na jinak stabilním finančním trhu v Lucembursku. Jak známo, islandská vláda včera tuto banku zmítající se v krizi znárodnila. Stejně jako předtím i banku Gliftnir. Následně banka Kaupthing zavřela své pobočky v Lucembursku

Dvě expozitury Kaupthingu tak dnes našli jejich zákazníci zavřené. Opatření označilo vedení této banky jako dočasné. Už předtím ale banka pozastavila veškeré platby.

Na klidu lucemburských klientů propadajících se islandských peněžních ústavů nepřidalo, že pobočky další instituce - Landsbanki - už před 2 dny také pozastavily platební operace.

Světová ekonomika prožívá nejnebezpečnější šok vyspělých finančních trhů od 30. let minulého století. To je jeden z hlavních závěrů pravidelné zprávy o vývoji světové ekonomiky, kterou dvakrát ročně publikuje Mezinárodní měnový fond. Světová finanční organizace výrazně snížila svůj odhad globálního hospodářského růstu pro příští rok z 3,9 na 3 procenta.

Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme