Hradům a kempům poklesly v červenci tržby, zato koupaliště hlásí rekordy

Majitelé koupališť mají po polovině prázdnin rekordní tržby, díky vedrům se jim podařilo dohnat ztráty z června. Vysokou návštěvnost navíc očekávají i v srpnu. Správci památek, hoteliéři a provozovatelé kempů jsou na tom kvůli pozdějšímu začátku letní turistické sezony hůře. Doufají ale ve zlepšení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdný autokempink u Liběchova

Prázdný autokempink u Liběchova | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„Do hromadných ubytovacích zařízení přijel zhruba stejný počet hostů ve srovnání s loňským rokem. Ovšem začátek července nebyl pro řadu hoteliérů velmi příjemný, počty ubytovaných osob byly výrazně nižší, ale zejména ve druhé části, respektive v posledních deseti dnech července, se nám to vyrovnalo, a to především díky velmi pěknému počasí v České republice,“ vysvětluje analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Jaroslav Gavenda zjišťoval, jak jsou na tom památky a ubytovací zařízení s návštěvností

Kempy, které jsou většinou situované u vodních ploch, zažívají špatnou sezonu. V České republice jich je přibližně 490 a mnoho z nich postihly červnové povodně. Kvůli špatnému počasí se navíc potýkaly s nižší návštěvností.

„Je znát, že letošní sezona je trošku slabší, ale poslední dobou lidí přijíždí víc a víc. Víkendy jsou obsazené úplně, chatičky úplně, stanařů trošku ubylo. Ale jinak to není nijak hrozné,“ říká Lukáš Fryč z autokempu Třeboň.

Kvůli povodním se opozdil také začátek vodácké sezóny. Díky teplému počasí v druhé polovině července se už ale propad tržeb půjčoven lodí podařilo dohnat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Jaroslav Gavenda se zajímal i o tržby majitelů koupališť

„Česká republika je státem vodáků a vodáctví je u nás velmi oblíbené. V mnoha případech je to jedna z nejlevnějších dovolených, kdy si lze za příjemné peníze zapůjčit veškeré pomůcky, které k vodáctví potřebujeme,“ upozorňuje Beránek.

Současná horka nicméně nepřejí hradům a zámkům. Správci památek zatím označují první polovinu prázdnin za průměrnou.

„Musím konstatovat, že teplé počasí se bohužel projevilo na naší návštěvnosti. Není to nějak tragické, chybí nám asi osm procent návštěvníků oproti loňskému roku. Snad se nám podaří ta čísla dohnat ještě v srpnu,“ doufá kastelánka hradu Bouzov Zuzana Šulcová.

Bazény u rodinných domů prý mohou způsobit problémy s vodou

Lidé míří raději k vodě. Například na pražském koupališti Petynka měli v červenci mimořádnou návštěvnost a v některé dny bylo úplně plno.

„Můžu hodnotit červenec velice pozitivně, protože jsme měli skoro 35 tisíc návštěvníků, což je ve srovnání s jinými léty nadprůměr,“ komentuje první polovinu prázdnin správce areálu Václav Šála.

Návštěvnost vyšší než v loňském roce si pochvalují i na Lipensku. Začátek sezony u největší vodní plochy v České republice navíc ani podstatně neovlivnily povodně.

„Na Lipensku a i konkrétně v Lipně nad Vltavou je letos návštěvnost – domnívám se – vyšší, než byla v loňském roce, alespoň podle počtu aut a počtu poptávek po ubytování. A je to dáno i nabídkou, kterou Lipno má, to znamená kulturní, sportovní akce a zároveň i fenomén stezky korunami stromů, který letos oslavil první narozeniny,“ přibližuje ředitelka infocentra Jitka Fatková.

koupaliště, plavání, bazén (ilustrační foto) | Foto: ČTK

Stoupá také počet lidí, kteří se navrací ke koupání v řekách. Ty jsou dnes mnohem čistší než v minulosti.

Největším konkurentem koupališť jsou v posledních letech bazény, které mají lidé přímo u svých domů nebo chat. Česká republika je velmocí v počtu bazénů, v letošním roce jich je v provozu zhruba 250 tisíc.

Tento rozmach ale podle některých odborníků ohrožuje zásoby pitné vody v podzemí. „V posledních letech se objevuje velmi vážný aspekt, protože naprostá většina bazénů je napouštěna studniční vodou, a to může v dlouhodobém horizontu rozkolísat hladinu spodních vod,“ varuje Beránek.

krw, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme