Hrady a zámky jsou proti ministerským kontrolám drobných útrat

Ministerstvo kultury začalo svým příspěvkovým organizacím schvalovat výdaje vyšší než jedna koruna. Kasteláni šéfovi resortu poslali dopis, že takto nemohou fungovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruna a euro

Koruna a euro | Foto: Jan Rosenauer

Podle Lidových novin si musejí nechat od ministerstva schvalovat i nákupy toaletních papírů. Ministerstvo kultury to ale odmítá s tím, že příspěvkové organizace zřejmě nebyly správně informovány o přesném znění metodického pokynu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Michaely Veteškové o nespokojenosti příspěvkových organizací ministerstva kultury s novou směrnicí

Ten v první verzi řešil zamezení plýtvání státními prostředky a podle tajemníka ministra kultury Stanislava Brunclíka si ho dotčené organizace vysvětlily zkresleně.

Zároveň se připravuje jeho druhá verze. „Druhý metodický pokyn je o nastavení limitů, nikoho nenapadlo, že by bylo nutné schvalovat nákupy toaletních papírů a podobně,“ vysvětlil Brunclík. O druhé verzi prý všechny dotčené organizace vědí.

Nová směrnice - první metodický pokyn - platí od června a zatím se k jejímu faktickém dopadu nechtěl nikdo vyjadřovat. Například generální ředitelství Národního památkového ústavu na toto téma odmítlo Českému rozhlasu poskytnout informace, i když řada tamních zaměstnanců mimo záznam potvrdila, že se musí písemně ptát ministerstva kultury, jestli si mohou nakoupit toaletní papír nebo propisky.

Veřejně s připomínkou k nové směrnici vystoupilo až sdružení Památky 2000, jmenovitě jeho předseda Petr Fedor.

„Pouze jsme v otevřeném dopise pana ministra požádali, aby se zasadil o co nedřívější toho příkazu a následných směrnic a pokynů. Podle našeho názoru jsou všechny pokyny obrovskou administrativní zátěží pro správy hradů a zámků a podle našeho mínění jsou v jasném rozporu se zákoníkem práce, zákonem o zadávání veřejných zakázek a zákonem o státním majetku,“ řekl Fedor.


.

Michaela Vetešková, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme