Hrady a zámky letos navštívilo méně lidí. Nižší příjmy vylepšili filmaři

Hlavní návštěvnická sezóna na hradech a zámcích končí. Kasteláni přiznávají, že byla slabší než obvykle, a to hlavně kvůli dlouhé zimě a červnovým povodním. Přesto výnosy Národního památkového ústavu v červených číslech nejsou. Vydělat mu pomohli filmaři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soutěž OD BRÁNY K BRÁNĚ - Hluboká nad Vltavou

Soutěž OD BRÁNY K BRÁNĚ - Hluboká nad Vltavou

Prohlédnout si státní hrady a zámky přišlo během předešlého roku 4 300 000 lidí. Podle ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové je to asi o 6 procent návštěvníků méně než loni:

„Do hlavní sezóny červenec-srpen jsme vstupovali s velkými obavami a s propadem v návštěvnosti mínus 20 procent. Jde o meziroční srovnání k tomu konkrétnímu datu. O to více se museli naši kasteláni snažit v hlavní sezóně.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na českých hradech a zámcích natáčela redaktorka Michaela Vetešková

Což se jim podařilo a Národní památkový ústav může považovat sezonu za uspokojivou. Nižší příjem za vstupné totiž pomohli vylepšit filmaři.

„Hlavním zdrojem výnosu u nás nejsou jenom tržby z návštěvnického provozu, ale také z krátkodobých pronájmů. Velmi pozitivní roli sehrály filmové pobídky ze strany státu a my jsme dohnali propady ve výnosech právě v krátkodobých pronájmech.“

Filmoví producenti měli velký zájem o zámek Telč a hlavně o hrad Točník. „Kdybychom letos v hlavní sezóně zavřeli hrad Točník, tak zde máme od června až do září filmaře. To jsme nemohli, tak jsme museli regulovat zájem filmařů a museli jsme i odmítat některé nabídky na filmování, abychom tento hrad zprostředkovali i návštěvníkům,“ vysvětlila Goryczková.

Hrad Točník je na filmaře zvyklý a je poměrně blízko hlavního města, vysvětluje zájem filmařů ředitel Územní památkové správy v Praze Dušan Michelfeit:

„Myslím si, že výhodou Točníku je, že není ve filmech identifikovatelný. To znamená, že se tam dají natáčet scény městské, hradní, fantasy, což u objektů, které jsou na první pohled identifikovatelné při pohledu ze střední vzdálenosti, tak je určitý handicap.“

Zatímco filmaři se snažili dostat co nejvíc na Točník, turisté nejčastěji mířili na zámek a hrad v Českém Krumlově, v Lednici a tradičně na Hlubokou a na Karlštejn.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme