Hranický závod LG.Philips Displays zastavil výrobu

Závod LG.Philips Displays v Hranicích na Přerovsku zastavil výrobu. Důvodem je nedostatek materiálu na výrobu obrazovek. Do vážných finančních problémů se závod, který dává práci asi 1300 lidí, dostal kvůli rozhodnutí vedení společnosti. LG.Philips oznámila, že nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výroba obrazovek

výroba obrazovek | Zdroj: ČTK

Důvodem jsou zhoršující se podmínky na trhu s klasickými obrazovkami a nevymahatelný dluh. O potížích hranického závodu jeho ředitel informoval i starostu Vladimíra Juračku.

"Kolem 10. hodiny dopolední mi volal ředitel továrny LG.Philips Hranice s tím, že má pro mne špatnou zprávu. Spočívala v tom, že dnes zastavili výrobu, mají problémy s odbytem, budou přehodnocovat své finanční možnosti. Dá se říci, že byla vyhlášena ochrana před věřiteli. A jejich strategie pro nejbližší dobu je taková, že chtějí vyprodat zásoby na skladě, aby získali finanční prostředky a mohli pak zvažovat, jak dál," řekl Juračka Českému rozhlasu.

Podle mluvčí hranického závodu Zuzany Fojtíkové teď společnost hledá cesty, jak fungovat dál a jak udržet továrnu v provozu.

O ochranu požádaly holdingová společnost, nizozemská dceřiná firma LG.Philips Displays Netherlands B.V. a pobočka v německých Cáchách. Holdingová společnost rovněž oznámila, že nebude moci poskytovat další finanční podporu několika svým ztrátovým dceřiným firmám, neboť se jí nepodařilo sehnat nové nebo další zdroje financování.

Vzhledem k neschopnosti firmy poskytovat finanční zajištění svým dceřiným společnostem musejí provozy v České republice, na Slovensku, ve Francii, v Mexiku a Spojených státech revidovat své finanční postavení, uvedla firma.

Továrna v Hranicích na Moravě za 200 milionů eur byla otevřena v září 2001 a zkolaudována po dvou a půl roku trvajícím zkušebním provozu v březnu 2005. Šlo o největší dokončenou zahraniční investici na zelené louce v Česku.

Do vybudování průmyslové zóny v Hranicích stát vložil v rámci pobídky pro investora 200 milionů korun. Do výkupů pozemků investovala nemalé částky také hranická radnice. Starosta Vladimír Juračka je současnou situací v podniku zklamán.

"Ten systém investičních pobídek vypadá zajímavě, ale ve svém důsledku se určitě míjí účinkem. Chtěl bych připomenout, že město Hranice ze svého rozpočtu dávalo téměř 60 milionů korun, které byly určeny na výkup pozemků, na zavedení infrastruktury a podobně, takže i město Hranice bylo tady tímto postiženo. Teď opravdu se nedá vyloučit ani ta nejhorší prognóza."

Pokud se společnost LG.Philips Displays rozhodne ukončit provoz továrny v Hranicích, bude muset zřejmě státu vrátit mnohamilionové investiční pobídky. Jak Radiožurnálu upřesnila mluvčí vládní agentury CzechInvest Jana Víšková, firma získala od České republiky veřejnou podporu ve výši zhruba jedné a půl miliardy korun. Podmínkou bylo, že do poloviny roku 2003 investuje v Hranicích 200 milionů eur, do konce příštího roku zaměstná 3 tisíce 250 pracovníků a do konce roku 2008 rekvalifikuje dva tisíce lidí.

"Pokud společnost nezaměstná ten počet pracovníků, pokud nerekvalifikuje lidi, tak musí pobídku vrátit. To je jednoduché," řekla Víšková.

Milan Kopp, Marika Táborská, Jana Zemková, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme