Hrozba blackoutu v Česku není nereálná, říká expertka

Česká republika se během slunných a větrných dní dostává pod tlak přetoků elektrické energie ze sousedního Německa. Energetici varují, že pokud by situace byla obzvlášť kritická, mohlo by dojít až k rozsáhlému výpadku elektrické sítě, takzvanému blackoutu. Na druhé straně někteří upozorňují, že došlo k odstavení jaderných elektráren v Německu a nic se nestalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indie, Blackout

Indie, Blackout | Zdroj: Reuters

Právě o hrozbě balckoutu dnes odborníci z řad energetiků, jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému, ekonomů, právníků a dalších odborníků diskutují na konferenci na téma Blackout v ČR, která má odpovědět na otázku, zda v České republice nejde jen o plané strašení, nebo jestli může k podobné situaci skutečně dojít.

„Ta možnost velkého výpadku není nereálná. Neřeknu, že se to skutečně stane, ale ta hrozba tu opravu je. A není vyloučeno, že by k tomu mohlo dojít,“ řekla na Rádiu Česko pořadatelka konference a výkonná ředitelka Asociace energetických manažerů Zuzana Šolcová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hrozbě blackoutu v ČR mluvila na Rádiu Česko Zuzana Šolcová, výkonná ředitelka Asociace energetických manažerů.

Nad konferencí převzal osobní záštitu ministr průmyslu a obchodu MUDr. Martin Kuba. Ten před několika měsíci řekl, že by Německo kvůli přetokům elektrického proudu mohlo v budoucnu za přenos elektrické energie přes české území platit.

„Zatím je to v jednání a myslím, že je to docela reálné. Protože náklady, které přetoky vyvolávají, musí někdo zaplatit. A nevidím důvod, proč by to platili čeští koneční zákazníci,“ reagovala Šolcová.

Vybudování transformátorů na hranicích s Německem podle ní považuje ČEPS za krajní řešení. Jejich postavení je velmi nákladné, stavěly by se několik let a stálo by to kolem dvou miliard korun.

„ČEPS to má v plánu, nicméně považuje to za krajní opatření. Je to nákladné a musel by to zaplatit konečný zákazník v Česku. Proto se hledají jiné způsoby,“ dodala.

Česko podle ní plánuje investovat do rozvoje vlastní sítě; posílit ji tak, aby nápory energie zvládla. „A samozřejmě hledají se způsoby financování tak, aby platby nepadly na české zákazníky.“

Martina Mašková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme