Hrozba stávky v British Airways trvá

Ani po dnešním jednání mezi odbory a vedením British Airways není jasné, zda bude tato letecká společnost o Vánocích stávkovat. Nadále tak trvá hrozba stávky, kterou avizoval palubní personál a která by pro firmu mohla přijít v nejméně vhodnou dobu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na letišti

Na letišti | Foto: Jan Rosenauer

Jasno do věci zatím nevnesl ani soud, na který se firma obrátila. Jak připomněl ve Stalo se dnes spolupracovník Českého rozhlasu ve Velké Británii Milan Kocourek, ještě před jednáním vyjádřil odborový svaz Unit potěšení, že se spor posunul od konfrontace k vyjednávání. Jednání je ale tajné a zřejmě probíhá v Londýně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Kocourek popsal ve Stalo se dnes jednání mezi British Airways a odbory

Mezitím se čeká na rozhodnutí o stížnosti britských aerolinií na právoplatnost stávky. British Airways argumentují, že stovky odevzdaných hlasů v hlasování o stávce patřily pracovníkům odcházejících z firmy a výsledek je proto prý neplatný. Soud o tom rozhodne zítra.

Hlavním důvodem nespokojenosti je snížení počtu palubního personálu na dálkových linkách z patnácti na čtrnáct osob a také zmrazení mezd na dva roky. Vedení aerolinek rovněž zavádí nové pracovní smlouvy pro nové pracovníky a argumentuje, že o podobných změnách není povinno se radit.

V případě stávky má společnost kontaktovat pasažéry elektronickou poštou nebo SMS na základě kontaktních údajů. Ti, kdo mají lety zamluvené na dobu případné stávky - tedy mezi 22. prosincem a 2. lednem - si mohou letenku změnit na jakýkoli jiný termín během příštích 12 měsíců, a to bez jakýchkoli poplatků. Nejlepší je ale vyčkat, protože stávka jistá není.

Milan Kopp, Milan Kocourek, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme