Hrozbou blackoutu v ČR vyvolanou německými větrníky se mají zabývat lídři EU

Evropští lídři se mají na schůzce v Bruselu zabývat hrozbou výpadku dodávek elektřiny v Česku kvůli jejímu proudění z Německa. Obrovské množství proudu z německých větrných elektráren v Česku pravidelně způsobuje hrozbu blackoutu, tedy totálního výpadku dodávek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrná elektrárna

Větrná elektrárna | Foto: Comstock Images

Česko otázku takzvaných přetoků prosadilo do návrhu závěrů evropského summitu, které má Radiožurnál k dispozici.

„Pro nás je skutečně velmi klíčové, že se tímto tématem bude zabývat summit, a doufáme, že to bude společný postoj všech 27 států,“ řekl státní tajemník pro Evropu při Úřadu vlády Vojtěch Belling.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do návrhu závěrů evropského summitu nahlédl zpravodaj Ondřej Houska

Elektřina z větrných elektráren na severu Německa proudí na jih přes Českou republiku. Když fouká silný vítr, hrozí kvůli přetížení výpadek přenosové soustavy. Česko proto chce na problém upozornit na nejvyšší úrovni.

„Je třeba zdůrazňovat i to, že je potřeba budovat nezbytnou doprovodnou infrastrukturu včetně přenosových sítí, aby nedocházelo právě k přetokům, které de facto potom způsobují hrozby blackoutu v zimním období i v České republice,“ zdůraznil Belling.

Česko se chce s Německem dohodnout. Pokud se to nepodaří, mohla by problém řešit Evropská komise. Problém se netýká jenom Čechů, ale také Poláků, Dánů nebo Nizozemců, kteří s Německem rovněž sousedí.

Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme