Hrubý domácí produkt nadále roste

O 2,2 procenta v meziročním srovnání vzrostl ve třetím čtvrtletí hrubý domácí produkt České republiky. Převedeno na peníze byl ve 3. čtvrtletí vytvořen HDP za 378,2 miliardy korun. Analytici přitom očekávali v průměru růst jen o 1,7 %. Dohromady za tři čtvrtletí letošního roku se zvýšil o 2,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Meziroční růst HDP ve 3. čtvrtletí ve stálých cenách roku 1995 o 8,2 miliardy Kč byl podle ČSÚ vyvolán zvýšením tvorby hrubého kapitálu o 22,2 miliardy Kč a růstem výdajů na konečnou spotřebu o 2,7 miliardy korun. Negativně vliv mělo zhoršení salda zahraničního obchodu zbožím a službami o 16,7 miliardy Kč.

Zvýšení individuální spotřeby domácností o 3,8 miliardy Kč ovlivnily rostoucí výdaje na veřejné stravování, telekomunikace (hlavně za mobilní telefony), odívání, bytové vybavení a ostatní služby. Stagnovaly výdaje na potraviny a alkoholické nápoje, pokles zaznamenaly stejně jako v předchozích čtvrtletích výdaje na dopravu a pohonné hmoty.

Výdaje neziskových institucí a vlády klesly o 1,1 miliardy korun. To bylo způsobeno především snižujícími se výdaji zdravotních pojišťoven a vysokých škol.

Tvorba hrubého fixního kapitálu vzrostla o devět miliard, růst byl ve všech sektorech ekonomiky s výjimkou finančních institucí. Rozhodující přitom bylo zvýšení investiční aktivity v nefinančních podnicích se 100 a více zaměstnanci. Z hlediska věcné struktury se výrazně zvýšilo investování do strojů a zařízení (nárůst o 8,1 miliardy), a to především strojního vybavení z dovozu. Investice do budov a staveb se meziročně zvýšily o 0,9 miliardy.

Stavy zásob se během 3. čtvrtletí zvýšily o 36,1 miliardy, což je výrazně více než ve stejném období loni, kdy se zvýšily o 22,9 miliardy korun.

Na vývoj vztahu k zahraničí mělo podle statistiků určující vliv zhoršení pasívního salda zahraničního obchodu proti loňskému 3. čtvrtletí o 17,5 miliardy při meziročním růstu vývozu zboží o 32,0 miliardy a dovozu o 49,5 miliardy. Nejvyšší pokles salda přitom nastal o produktů elektrotechnického, strojírenského a chemického průmyslu, upozornil ČSÚ.

Na straně tvorby HDP byl ve 3. čtvrtletí úhrn hrubých přidaných hodnot v základních cenách za všechna odvětví 356,3 miliardy o 3,4 procenta vyšší než v roce 1999. Lepší výsledky než loni přitom vykázal průmysl (přírůstek o 7,4 procenta), komerční služby (o 6,6 procenta) a obchod a pohostinství (7,6 procenta). Pokles se projevil především v zemědělství (o 8,4 procenta), stavebnictví (o 4,3) a netržních službách (o 2,9 procenta).

Úhrnný cenový index (deflátor) HDP vzrostl proti 3. čtvrtletí loňského roku o 2,3 procenta při růstu deflátoru konečné spotřeby o 4,1 procenta, tvorby kapitálu o 0,1 procenta, vývozu o 3,8 a dovozu o 5,3 procenta. Propočteno k průměrných cenám roku 1995 byla v letošním 3. čtvrtletí cenová hladina vyšší o 32,3 procenta.

Jan Rosenauer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme