Hrubý domácí produkt v uplynulých třech měsících klesl o desetinu procenta

Hrubý domácí produkt se v posledním čtvrtletí snížil o desetinu procenta. Pokles podle dnes zveřejněných dat nebyl tak výrazný, jak Český statistický úřad původně předpokládal. Předběžná data zveřejněná před třemi týdny hovořila o poklesu až o půl procenta. Důvodem poklesu je velmi slabá průmyslová výroba a nižší vývoz českých firem do zahraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmysl (ilustrační foto)

Průmysl (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Někteří ekonomové ale takový vývoj očekávali. „Mě spíš překvapilo, když se ve druhém čtvrtletí mluvilo o tom, že se ekonomika už z recese dostala,“ řekla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Podle ní Česko oslavovalo konec krize předčasně. „Budeme rádi, když vůbec v příštím roce česká ekonomika poroste,“ dodala.

Hlavní ekonom Unicredit Banky Pavel Sobíšek s ní ale nesouhlasí, podle něj ekonomika už růst začala.

„Já myslím, že ten impuls přišel na konci léta. Projevil se právě tím, že statistický úřad nesprávně odhadl, co se stane v září. Odhadoval to podle dat, která měl k dispozici za dva měsíce kvartálu, to znamená červenec a srpen. Konečná zářijová čísla pak vypadala úplně jinak. Takže já bych řekl, že ekonomicka opravdu nastartovala k růstu a vidíme to i v již zveřejněných číslech,“ řekl Sobíšek ve vysílání Radiožurnálu.

Pokles i růst zároveň. Kvůli počtu pracovních dní

Podle něj je za rozdílným pohledem nejednoznačná interpretace statistických dat. Ta souvisí s rozdílným počtem pracovních dní v jednotlivých čtvrtletích. Pokud jich je v nějakém měsíci víc, data se od nich očistí.

„Kdybychom brali ta neočištěná data, tak vidíme, že ekonomika v předchozím kvartále rostla a rostla docela slušným tempem. Ta očištěná čísla jenom proto, že jsme měli shodou okolností o dva pracovní dny více, tak nám převrátila ten růst do poklesu,“ vysvětlil Sobíšek.

Ministerstvo financí předpokládá, že klesne i hrubý domácí produkt za celý rok. Česká ekonomika podle něj letos klesne v průměru o 1,2 procenta. V příštím roce by mělo HDP stoupnout o 1,6 procenta a v dalším roce by se měl růst ještě zrychlit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hrubý domácí produkt za poslední tři měsíc klesl o desetinu procenta, oživení ekonomiky se zatím nekoná. Podrobnosti přinesl ekonomický redaktor Jan Beneš.

Česká národní banka pro letošek předpokládá pokles HDP o 0,9 procenta a příští rok očekává růst. Její odhady počítají už s devizovými intervencemi.

Hospodářský útlum způsobuje zejména slabá průmyslová výroba. Většinu zdejší produkce vyvážejí firmy do zahraničí, takže Česko je přímo závislé na poptávce dalších států.

Odběr od hlavních obchodních partnerů ale v posledních měsících klesal, což se projevilo i na českém trhu. Málo zakázek pro místní firmy znamenalo i vyšší nezaměstnanost v průmyslových odvětvích.

Hrubý domácí produkt Česka - mezičtvrtletní srovnání (čtvrtletní hodnoty od roku 2011) | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme