USA chce potlačit expanzi Huawei, tvrdí Čína po zadržení ředitelky firmy v Kanadě

Spojené státy se snaží potlačit čínskou technologickou společnost Huawei Technologies a omezit její globální expanzi. Píší to páteční čínská státní média v reakci na zadržení finanční ředitelky Huawei v Kanadě. O její vydání usilují USA, které ji viní z porušování protiíránských sankcí a obcházení embarga, které Washington vyhlásil na obchod s Íránem.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Huawei (ilustrační foto)

Logo Huawei (ilustrační foto) | Foto: Aly Song | Zdroj: Reuters

Jednačtyřicetiletá Meng Wan-čou (známá též jako Sabrina nebo Cathy Mengová), která je rovněž dcerou zakladatele firmy Žen Čeng-feje, byla zadržena v sobotu ve Vancouveru. Peking se proti její zatření ostře ohradil a vyzval k jejímu okamžitému propuštění.

Kanadská policie zadržela finanční ředitelku Huawei. USA ji obviňují z porušování protiíránských sankcí

Číst článek

Čínský státní list China Daily v pátek napsal, že Kanada ani USA zatím neoznámily, na základě čeho byla Mengová zadržena. Washington se tak podle listu zřejmě snaží donutit své spojence, aby nepoužívali zboží společnosti Huawei. Cílem USA je mimo jiné potlačit expanzi společnosti na světových trzích, protože Huawei je lídrem čínských technologických firem, dodal list.

Politická důvěra

„Pro rozvoj čínsko-amerických vztahů je nezbytně nutná politická důvěra. Washington však přesvědčováním a donucováním svých spojenců vyhýbat se spolupráci s Huawei tuto politickou důvěru narušuje,“ cituje agentura Reuters z komentáře čínského deníku.

Státní list Global Times napsal, že Spojené státy zneužívají „právní postupy k potlačení“ společnosti Huawei. Incident prý navíc jde proti dohodě mezi Čínou a USA o 90denním příměří v obchodním sporu, který otřásl finančními trhy a ohrožuje světový ekonomický růst. Na něm se o víkendu dohodly hlavy obou států na summitu 20 největších ekonomik světa (G20) v Buenos Aires.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme