Havlíček k Huawei: Nikdo by neměl být dopředu vyřazen z tendrů, bylo by to chybné

Žádný zájemce, tudíž ani čínská technologická firma Huawei, by neměl být dopředu vyřazen z tendrů na nejrůznější zakázky v České republice, včetně výběrových řízení souvisejících s mobilními sítěmi takzvané páté generace (5G). Myslí si to nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Havlíček, místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Prezident Miloš Zeman minulý týden při návštěvě Číny podpořil firmu Huawei v kauze, ve které ji některé západní státy obviňují z možné špionáže. Zeman zároveň vyjádřil naději, že se společnost bude v ČR podílet na digitalizaci.

„Je to úplně stejné jako s tendrem na případný nový tuzemský jaderný blok nebo s čímkoliv jiným. Nikdo není dopředu vyřazen, bylo by to strategicky i obchodně chybné,“ uvedl Havlíček. Podotkl, že záležitost Huawei se navíc musí řešit na evropské úrovni.

Česko bude lákat čtvrtého mobilního operátora. Vláda si od toho slibuje pokles cen

Číst článek

„Podle mého názoru je to přesně ta situace, kdy by se v rámci Evropy postupovat jednotně, Huawei je globální hráč a evropské země by měly postupovat v souladu,“ řekl.

„Pro nás je to v tuto chvíli o tom, že jednáme se všemi, kteří nám poskytnou určitou nabídku. Poté, co tu nabídku budeme vyhodnocovat, přihlédneme k našim národním požadavkům a logicky se budeme dívat, jak se k těmto velkým hráčům staví Evropská komise,“ dodal. Postoj Evropy se podle něj v otázce postupně sjednocuje.

Nový mobilní operátor

Část frekvencí v 5G sítích má být podle dřívějších informací vyhrazena novému, čtvrtému mobilnímu operátorovi na českém trhu.

„Jednáme s celou řadou potenciálních partnerů, jedná se ve Spojených státech, jednalo se v Jižní Koreji minulý týden, jednáme i s národními potenciálními investory,“ uvedl Havlíček. Potvrdil, že na tendr se předběžně informovaly i některé tuzemské společnosti, mimo jiné i společnost Nordic Telecom.

Britský ministr zahraničí vyjádřil znepokojení nad rozhodnutím povolit účast Huawei na budování 5G

Číst článek

Aukce pro rychlé mobilní sítě 5G by se měla uskutečnit v druhé polovině letošního roku. Vláda na začátku dubna schválila návrh podmínek aukce. Chystaná aukce v pásmech 700 MHz a 3,5 GHz by mohla vynést kolem osmi miliard korun, podobně jako předchozí soutěž o frekvence pro LTE v roce 2013.

Zájem o dění na mobilním trhu zvýšil výrok Havlíčkovy předchůdkyně v čele resortu Marty Novákové (za ANO), podle níž si za vysokou cenu mobilních dat mohou sami Češi.

Podle ní spíš hledají připojení k bezdrátovým wi-fi sítím. Vybudování mobilních sítí podle ní stálo operátory miliardy korun a data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí.

Technologie Huawei využívají všichni tři tuzemští mobilní operátoři. Firma je ale úspěšná i u státních institucí nebo firem. Podle serveru Lupa.cz získala například milionové zakázky pro ministerstvo kultury, vnitro či Českou televizi, kterým dodává síťové prvky i technologie pro ukládání dat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme