Huawei přijde o desítky miliard dolarů, řekl zakladatel firmy. Přirovnal ji k poškozenému letadlu

Tržby čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei budou letos a příští rok o 30 miliard dolarů (683 miliard korun) nižší, než se předpokládalo. Podle agentury AP to v pondělí uvedl zakladatel podniku Žen Čeng-fej. Svou firmu přirovnal k těžce poškozenému letadlu. Huawei už měsíc čelí obchodním restrikcím ze strany Spojených států.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Huawei

Huawei | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, to však firma dlouhodobě popírá. Spojené státy zařadily v polovině května Huawei na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, aby mohly čínské firmě dodávat své produkty.

Společnost Huawei podle svého zakladatele nepředpokládala, že odhodlání USA zlomit ji bude „tak silné a tak pronikavé“. „Neočekávali jsme, že na nás zaútočí v tolika ohledech,“ uvedl Žen Čeng-fej.

Odborníci: Omezení aplikací od Googlu čínskou firmu Huawei citelně zasáhne

Číst článek

Agentura Bloomberg o víkendu uvedla, že firma Huawei se v důsledku amerických restrikcí připravuje na propad dodávek svých chytrých telefonů v zahraničí o 40 až 60 procent. Aby tento pokles kompenzovala, chce podle zdrojů Bloombergu v letošním roce získat až poloviční podíl na čínském trhu (podíl firmy je v současnosti podle analytiků z Counterpoint 34 procent).

Společnost Huawei již minulý týden signalizovala, že americké restrikce mají negativní dopad na odbyt jejích chytrých telefonů.

„Kdybychom se nesetkali s ničím neočekávaným, stali bychom se ve čtvrtém čtvrtletí světovou jedničkou. Nyní si ale musíme počkat o něco déle, než se nám to podaří,“ uvedl šéf strategie podniku Šao Jang.

Huawei je nyní druhým největším výrobcem chytrých telefonů za jihokorejským konkurentem Samsung.

Analytici oslovení agenturou Reuters však v květnu uvedli, že odbyt telefonů Huawei by letos mohl v důsledku amerických sankcí klesnout až o čtvrtinu. Nevyloučili ani možnost, že telefony této značky by mohly ze světového trhu časem zcela vymizet.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme