Hušák v čele Sazky nedobrovolně skončil

Aleš Hušák po 16 letech definitivně končí v čele největší tuzemské loterijní společnosti. Z funkce generálního ředitele ho odvolal insolvenční správce Josef Cupka. Hušák ode dneška v Sazce zastává už jen pozici předsedy představenstva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleš Hušák

Aleš Hušák | Foto: Filip Jandourek

Celý minulý týden správce Cupka sháněl úvěrové financování Sazky tak, aby mohl zachovat provoz loterijního podniku. Peníze nakonec v pátek sehnal, a mohl se proto pustit do studování Hušákovy manažerské smlouvy.

Na základě toho, co se dočetl, pak přistoupil k radikálnímu kroku. Radiožurnálu to potvrdila Angelika Tichá z kanceláře insolvenčního správce s tím, že Hušák přišel nejen o práci, ale i o celou řadu manažerských výhod, například vlastního kuchaře nebo dva tajemníky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Insolvenční správce Sazky odvolal jejího generálního ředitele Aleše Hušáka. Podrobnosti zjišťoval reportér Martin Drtina

„Na základě právní analýzy se totiž pan správce domnívá, že většina těchto požitků byla poskytována v rozporu s dobrými mravy, a to zejména za situace, kdy Sazka je v insolvenci právě vinou nekompetentních manažerských rozhodnutí,“ řekla Tichá.

Cupka podle ní také Hušákovi omezil pohyb po sídle firmy. Ponechal mu jen omezený přístup do přísně vymezených prostor.

Hušák i nadále zůstává předsedou představenstva Sazky a zároveň je také už jediným členem statutárního orgánu, který přestal být od minulého týdne usnášeníschopný. Jeho úloha je ale čistě formální.

„Vzhledem k tomu, že pravomoci představenstva i generálního ředitele od 30. 5. přešly na insolvenčního správce, tak neexistující představenstvo není pro nás žádný problém a na chod a řízení společnosti tento fakt nemá zásadní vliv,“ doplnila Tichá.

Nevzdám se, tvrdí Hušák a chystá odvolání

Výpověď si Hušák odmítl převzít osobně, bude mu proto doručeno poštou domů. Podle svých slov se teď soustředí na sepisování odvolání proti závěrům insolvenčního soudu, který minulé pondělí poslal Sazku do konkurzu.

„Kapitán zůstává na můstku vždycky poslední a já si myslím, že jestliže tady bylo pošlapáno právo tak hrubým způsobem, jakým jsme tady byli svědky, tak ten boj nelze vzdát,“ podotkl Hušák.

Mezi tím ale ještě Hušák stíhal v pracovní době objíždět i různá média a poskytovat online rozhovory. I to bylo Josefu Cupkovi trnem v oku, protože rozhodnutím o konkurzu se generální ředitel stal jeho zaměstnancem a měl plnit úkoly, které mu insolventní správce uložil.

Otazník teď visí nad Hušákovým květnovým platem. V den prohlášení konkursu se totiž svého platu vzdal, přesto mu ale podle Cupky zálohy za květen na účet přišly. Insolventní správce proto Hušáka vyzval, pokud myslí svá slova vážně, aby vyplacenou mzdu vrátil.

Martin Drtina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme