Hvězda KIT Digital prudce padá. Firma bojuje o přežití

Společnost KIT Digital v červenci jako veleúspěšná technologická firma odešla z Prahy do New Yorku a také z pražské na americkou burzu Nasdaq. Firma ale včera přiznala nesrovnalosti v účetnictví, na což její akcie reagovaly propadem o 75 procent. Společnost aktuálně zvažuje další postup, včetně vlastního prodeje. Dokonce ani nezaručuje, že bude schopna pokračovat jako životaschopný podnik.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza. Ilustrační foto

Burza. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

„Ukázalo se, že minulý management, vedený panem Tuzmanem, dlouhodobě chybně vykazoval tržby a některé další operace, zejména se spřízněnými osobami. Z toho plyne, že vedení bude muset přepočítat veškeré finanční údaje až od roku 2009. Budou tedy úplně nová čísla,“ vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Likvidita společnosti je podle něj špatná. Nicméně ta nebude spadat do nějakých revizí, protože hotovostní prostředky nejdou schovat nebo špatně účtovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci společnosti KIT Digital mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík

„Problém je v tržbách. Hodnota společnosti se totiž počítá na základě znalosti minulých účetních čísel, ze kterých můžeme vyčíst marže. Marže se mimo jiné počítají i z tržeb. Pokud se změní historické tržby, tak se změní i historické marže. A v modelech budeme muset předikovat nové marže na základě nových, přepočítaných. Do budoucna se tím sníží hodnota společnosti. Dalším problémem je ztracená důvěryhodnost investorů.

Podle Menčíka šlo při účtování o záměr, ne o chybu: „Není to ještě jasné, soud zatím nerozhodl. Ale myslím si, že minulé vedení s panem Tuzmanem v čele záměrně a dlouhodobě finanční čísla zkreslovalo, aby zvyšovalo hodnotu firmy a následně se provedl dobrý prodej.“

Hodnota firmy prudce poklesla. KIT Digital zvažuje další postup, včetně vlastního prodeje. Menčík se domnívá, že zájemců by mohlo být mnoho. Firma existuje, má zakázky, technologie, patenty, její produkty jsou oceňované i při různých soutěžích a anketách.

„Nicméně pokud jde o prodej, tak cena bude s největší pravděpodobností reflektovat aktuální situaci. Myslím si, že bude hodně nízká,“ pokračuje analytik.

Analytik Next Finance Vladimír Pikora tvrdí, že akcie již v podstatě nemají kladnou hodnotu.

S tím Menčík nesouhlasí. Hodnota akcií je omezena zespodu nulou. Otázka je, jak blízko nule momentálně jsou:

„Pokud to firma přežije, bude se dále rozvíjet a hodnota akcie bude větší než nula. Aktuálně nejdůležitější je domluvit se s věřiteli na splátkách dluhu.“

Václav Pešička, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme