Jako Německo v roce 1923. Inflace ve Venezuele podle měnového fondu letos dosáhne milionu procent

Míra inflace ve Venezuele vylítne do konce letošního roku až na jeden milion procent. Ekonomika klesne o 18 procent. Uvedl to ředitel oddělení Mezinárodního měnového fondu pro západní polokouli Alejandro Werner. Země se tak dostane do jedné z nejhorších hyperinflačních krizí v moderní historii. Werner přirovnal současný stav ve Venezuele ke krizi v Německu v roce 1923 či v Zimbabwe před deseti lety.

Caracas Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelský prezident Nicolas Maduro.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro. | Foto: Marco Bello | Zdroj: Reuters

Země Latinské Ameriky kolabuje od propadu cen ropy v roce 2014, protože úřady odmítly přistoupit k ekonomickým změnám. Země je prakticky závislá na příjmech z vývozu ropy. Těžba ropy je však nyní nejnižší za několik desetiletí. Problémy zhoršuje i vládní kontrola cen a vývoje devizového kurzu.

Do Česka přišlo z EU během první poloviny roku 12 miliard. Podle analytiků hrozí překotné dočerpávání

Číst článek

Prezident Nicolás Maduro tvrdí, že země je obětí ekonomické války vedené opozicí za pomoci Washingtonu.

Opoziční kritici uvádějí, že problémy v zemi jsou výsledkem špatných politických rozhodnutí, včetně nekontrolovaného tisku nových peněz a kontroly nad devizami a cenami, které způsobily, že podniky nejsou schopny dovážet suroviny a stroje. V zemi je nedostatek prakticky veškerého základního zboží, včetně potravin a léků.

Venezuela kvůli stále se zhoršujícímu stavu ekonomiky přestala pravidelně zveřejňovat ekonomické indikátory. Ekonomové tak nyní závisejí na nezávislých předpovědích mezinárodních organizací, bank a venezuelského kongresu. Podle zákonodárného sboru vedeného opozicí spotřebitelské ceny letos stouply o 46 305 procent, uvedla agentura Reuters.

Index kávy s mlékem agentury Bloomberg, který sleduje vývoj ceny šálku kávy v pekárně na východě Caracasu, odhaduje, že inflace v minulém roce dosáhla 60 000 procent. Nyní nabírá na rychlosti a za poslední tři měsíce dosáhla 300 000 procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme