Zájem Čechů o hypotéky klesá, v porovnání s loňskem si půjčili o 20 miliard méně

Regulace centrálních bankéřů, vysoké ceny nemovitostí a vyšší úrokové sazby hypotečních úvěrů – to vše snižuje zájem Čechů o půjčky na bydlení. Banky se proto snaží lákat nové klienty na nižší sazby, vedle toho třeba snižují nebo odpouštějí některé poplatky. Sázejí také na spolupráci s developery.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéka (Ilustrační foto)

Banky se snaží lákat nové klienty na nižší sazby hypoték. (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0

Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj klesl v prvním pololetí počet nových hypoték zhruba o 11 tisíc. V porovnání se stejným obdobím loni si lidé na bydlení půjčili o 20 miliard korun méně. Je to hlavně tím, že kvůli regulacím je složitější si hypotéku pořídit. Banky tak upravují nebo inovují své produkty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počet hypoték v Česku klesá

Třeba Komerční banka představila takzvanou štafetovou hypotéku. „Pokud děti ještě studují a nemají příjmy na splácení úvěru, ale rodiče chtějí již nyní investovat do jejich bydlení, mohou si vzít hypotéku a tu splácet ze svých příjmů. Jakmile se děti osamostatní a mají dostatečné příjmy, převezmou od rodičů hypotéku a splácí ji sami,“ vysvětluje fungování mluvčí banky Pavel Zúbek.

Většina bank se ale snaží klienty nalákat na nižší úrokové sazby. Podle Fincentra Hypoindexu klesá průměrný úrok u hypoték už od letošního ledna. Tehdy to bylo přesně tři procenta, dnes nabízejí banky i úrok méně než 2,5 %. Zajímavý je také vývoj u fixace sazeb – třeba Česká spořitelna nabízí možnost zajistit si stejný úrok až na dvacet let dopředu.

K jiné změně zase přistoupila Uni Credit bank, popisuje její mluvčí Petr Plocek. „Jed o koncept ve smyslu vše za cenu jedné, kdy garantujeme stejnou fixní úrokovou sazbu pro libovolnou délku fixace od jednoho roku až po deset let.“

Snížení splátek

Lidé při vyřizování hypotéky také zjišťují, jestli jim banky naúčtují poplatky za vyřízení nebo vedení úvěru. Třeba Raiffeisenbank je klientům neúčtuje a vyřídí hypotéku zdarma. Snižování poplatků lze ale najít u všech bankovních domů. Banky se také zaměřují na zákazníky, kteří se třeba obávají, že by své závazky nezvládali splácet, protože se může změnit jejich finanční situace.

„V naší nabídce klienti naleznou novou službu Pohodové splátky, která pomůže klientovi si v nenadálé situaci po šesti měsících řádného splácení splátky opakovaně snížit až o třicet procent,“ říká mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová.

Centrální banka by mohla rozhodovat o výši úvěru na bydlení, od vlády dostala zelenou

Číst článek

Aby trh rostl, sázejí banky taky na spolupráci s developery. Být v místě prodeje je podle hlavního poradce České bankovní asociace Vladimíra Staňury pro prodejce úvěrů čím dál důležitější. „Banka se snaží přiblížit tomu momentu, takže financuje developery a má s nimi dohodu o tom, že bude financovat i prodej jednotlivých bytů. Pokud se byt prodává nebo kupuje, tak aby byla blízko ve chvíli, kdy se koupě realizuje a mohla okamžitě nabízet financování,“ vysvětluje.

Podmínky bankám se možná ještě přitvrdí. Česká národní banka totiž stojí o to, aby jejich dosavadní doporučení, kterými řídí trh, nahradila nařízení. Změna zákona o ČNB teď čeká na projednání ve sněmovně.

Jan Nevola Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme