Přísná hypoteční pravidla: změna dopadne na třetinu žadatelů, hlavně na mladé v Praze a Brně

Zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték o požadavky na výši příjmu omezí přístup k vlastnímu bydlení hlavně jednotlivcům s nižším příjmem a mladým rodinám s dětmi žijícím z jednoho příjmu. Bydlení v Praze a Brně a jejich okolí, kde jsou ceny nemovitostí vzhledem k příjmům nejvyšší, se tak pro ně stane méně dostupné, shodují se někteří analytici. Opatření se podle nich dotkne zhruba třetiny žadatelů o hypotéku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéka na bydlení (ilustrační foto)

K omezením trhu vedl ČNB rychlý růst cen nemovitostí i objemu úvěrů na bydlení | Foto: Nattanan Kanchanaprat | Zdroj: Pixabay

Česká národní banka rozšíří od října pravidla pro poskytování hypoték o požadavky na výši příjmu domácnosti. Dluh žadatele o hypotéku by nově neměl překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Žadatel by měl současně na splátku dluhu vynakládat nejvýše 45 procent svého měsíčního čistého příjmu. Pravidla pro výši úvěru k hodnotě zastavené nemovitosti ponechala ČNB beze změny. Opatření je zaměřeno na nové úvěry na bydlení, netýká se refinancování hypoték.

Pražští radní podpořili nákup ročního kuponu na MHD na splátky, zamítli slevu pro studenty

Číst článek

„Ve zbytku Čech to nebude vzhledem k nižším cenám nemovitostí zase tak velký problém. I pro mladé zde je ale řešení, a to žádat o úvěr společně s partnerem nebo požádat o finanční pomoc rodinu,“ řekla analytička Raiffeisenbank Helena Horská. „Takzvaní singles a mladé rodiny budou odkázáni bydlet déle, ne-li po celý život, v nájmu. Ceny nájmů, dokud se bude ekonomice a spotřebitelům dařit, porostou ve velkým městech a jejich okolí ještě výrazně rychleji,“ odhadla na základě zkušeností s tímto opatřením z jiných zemí.

„Nová opatření, která zpřísňují poskytování hypoték, by od vlastního bydlení mohla odříznout zhruba třetinu žadatelů, kteří na hypotéku ještě dnes dosáhnou. Tím znemožní vlastnické bydlení například mladým rodinám s dětmi,“ doplnil analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda. Může podle něj také podnítit bujení lichvářské praxe nebo černého trhu s půjčkami. Mnozí lidé se prostě budou snažit ke svému vysněnému bydlení dostat i navzdory striktním regulacím, podotkl.

Větší města

Dostupnost hypoték se výrazně zhorší, hlavně ve větších městech, kde ceny nemovitostí dosáhly již historických hodnot, souhlasil hypoteční specialista společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák. Například u bytu za šest milionů korun, kdy klient dává pětinu vlastních zdrojů a bere si úvěr 4,8 milionu korun se splatností 30 let, úrokovou sazbou 2,3 procenta a splátkou 18 512 korun, bude potřebovat příjem 45 000 čistého měsíčně. Při dnešních podmínkách by mu stačil příjem okolo 30 tisíc čistého. „Čeká nás tedy čtvrt roku enormního zájmu o hypotéky, kdy banky poradci budou tlačit na uzavření smluv,“ dodal.

Zájemce o hypotéku na byt v Brně o rozloze 75 metrů čtverečních za 3,4 milionu korun by za předpokladu 80 procent LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) dosáhl na úvěr 2,7 milionu korun. Pokud by splatnost úvěru byla 30 let, úroková sazba 3 procent a čistý měsíční příjem žadatele 31 000 korun, ukazatel dluhu žadatele o hypotéku by dosáhl 7,2, tedy devítinásobek ročního čistého příjmu by nepřekročil. Podíl splátky na měsíčním čistém příjmu by činil 37 procent, požadavku na nejvýše 45 procent by tak rovněž vyhověl, uvedla příklad ČNB.

Brno jí dalo druhou šanci. Projekt Housing First pomáhá lidem bez domova sehnat bydlení

Číst článek

Rychlý růst cen bydlení

Veškerá omezení hypoték ze strany ČNB mají podobu doporučení bankám, protože dosud neexistuje zákon, jímž by si centrální bankéři mohli tato pravidla vynutit. Banky se nicméně těmito doporučeními většinou řídí. ČNB se snaží prosadit novelu zákona, která by doporučení přeměnila v povinnost.

K omezením trhu vedl ČNB rychlý růst cen nemovitostí i objemu úvěrů na bydlení. Při zhoršení ekonomického vývoje by se totiž mohla řada domácností s hypotékou dostat do problémů se splácením, což by se dotklo následně i bank. ČNB mimo jiné upozornila, že růst cen nemovitostí byl loni nejvyšší v EU. České domácnosti mají aktuálně úvěry na bydlení za 1,174 bilionu korun. „S tím, jak růst cen bydlení předstihuje zvyšování příjmů domácností, se dlužníci stávají zranitelnějšími. Zároveň roste pravděpodobnost, že o úvěr budou čím dál více usilovat rizikovější žadatelé,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme