Dražší hypotéky způsobují pokles cen nemovitostí. Nejrychleji u panelákových bytů 4+1 a 5+1

Dražší hypotéky, přísnější podmínky pro žadatele o úvěr a vysoké ceny nemovitostí. Vlastní bydlení se v Česku stává obtížně dosažitelné. V listopadu se průměrná výše hypotečního úroku podle údajů společnosti Fincetrum Hypoindex vyšplhala na 2,78 procenta. Zájem o půjčky tak rapidně klesl.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny nájmů i bytů vzrostly za poslední rok až o dvacet procent. Na počet uzavřených hypoték to ale zásadní vliv nemá. Půjčku na bydlení si totiž v červenci vzalo přes sedm tisíc lidí.

Dražší hypotéky, přísnější podmínky pro žadatele o úvěr a vysoké ceny nemovitostí. Vlastní bydlení se v Česku stává obtížně dosažitelné. Ilustrační foto | Foto: Norbert Levajsics | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Zatímco před dvěma roky v prosinci klesla průměrná sazba hypoték na své minimum - tedy 1,77 procenta -, teď je situace úplně opačná.

Data za listopad ukazují, že stoupající úrok od vlastního bydlení odrazuje stále víc Čechů. Novou smlouvu uzavřelo něco málo přes 8600 lidí. Objemy půjčených peněz pak klesly o pětinu na necelých 20 miliard.

Začala platit přísnější pravidla pro hypotéky, řada lidí na úvěr už nedosáhne

Číst článek

Sazba 2,78 procenta sice není příjemná, ale byly doby, kdy se na bydlení půjčovalo mnohem dráž. V roce 1995 se hypotéky poskytovaly s úrokem, který startoval na dvanácti procentech.

Aktuální úrok zcela neodpovídá realitě. Podle hypotečního specialisty ze společnosti Chytrý Honza Daniela Horňáka spadají do zprůměrovaného čísla smlouvy, které lidé uzavřeli s předstihem ještě v době, kdy byly podmínky výhodnější.

„Banky naplno nepromítly do svých metodik zpřísnění rovnou od 1. října, a tak v listopadu do objemu promluvily ještě úvěry, které byly poskytovány za starých podmínek a klienti měli například možnost podepsat je později,“ vysvětlil Radiožurnálu.

Ačkoliv nejsou známa přesná data za prosinec, trh se podle Horňáka pomalu stabilizuje. „Zaznamenáváme výraznější nárůst zájmu klientů o nové hypoteční úvěry. Trh se tak pomalu vyrovnává se zdražením úvěrů jako takovým a se zpřísněnými podmínkami,“ dodal hypoteční specialista.

Kromě Prahy

Navzdory výše uvedenému ale v praxi platí, že těm, kteří si o hypotéku zažádali až v listopadu či v prosinci, úrok pod tři procenta zřejmě nikdo nenabídl.

Příští týden se zpřísní podmínky pro hypotéky. Nově na ně nedosáhne až čtvrtina lidí, hlavně mladé rodiny

Číst článek

Zvyšování se v praxi nedotkne jen nových smluv, a to kvůli takzvané fixaci úroku.

Čím kratší fixace, tím nižší úrok a tím pádem levnější hypotéka. Úrok běžně banka garantuje - neboli fixuje -  na tři až pět let. Ti, kteří si hypotéku pořídili v době minimálních úroků, nyní musí s bankou vyjednat nové podmínky. Ty si ale mohou sjednat i půl roku před koncem fixace, což se může v době rostoucích hypotečních sazeb vyplatit.

Zdražování úvěrů se promítá i do cen nemovitostí. Ve většině velkých měst - tedy s výjimkou Prahy - už jdou ceny pomalu dolů. „Zaznamenáváme pokles cen v Ústeckém kraji. Například družstevní byt 3+1 v Teplicích se prodal za 450 tisíc korun a ten stejný byt byl na jaře za 500 tisíc korun. Nejrychleji klesají panelákové byty o velikosti 4+1 a 5+1,“ řekl Radiožurnálu Ondřej Mašín z realitní společnosti Bidli.

Právě levnější ceny nemovitostí mimo velká města vyhání především střední třídu na jejich okraj nebo mnohdy ještě dál.

Tereza Beránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme