Hypotéka na starší byt je pro mladé nyní levnější

Ode dneška se dočkají státní podpory v oblasti hypotéky také ti, kdo si chtějí půjčit na koupi staršího domu nebo bytu. Dosud stát dotoval pouze splácení úroků z hypoték na nové byty a domy. Zájemcům o minimálně 2 roky starý byt, kterým nebylo víc než 36 let, tak stát sníží tržní úrok z hypotéky o 3 procenta.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obytný dům

obytný dům | Foto: Jan Rosenauer st.

Podle analytika společnosti BBG Finance Patrika Chovance by to mělo výrazně usnadnit mladým lidem cestu k vlastnímu bydlení. "Státem podporované hypotéky na starší byty pomohou rozhýbat stagnující trh s nemovitostmi. Pomůže to zejména v menších a středních městech, kde se nestaví nové byty tak výrazně jako například v Praze."

Podle analytika společnosti BBG Finance Patrika Chovance bude tato podpora znamenat v budoucnu konec jiných, aby to státní pokladna utáhla. "Hypotéka na starší byty začne brzy konkurovat stavebnímu spoření a dá se očekávat, že stát nebude v budoucnu oba produkty dotovat tak štědře jak je tomu dne. Podobný problém vznikl na Slovensku, kde se jistým způsobem omezovalo stavební spoření a myslím si, že je nasnadě, aby v České republice tak vláda pouvažovala, která dotace je pro ni výýhodnější a která je na tom trhu potřebnější."

Markéta Kaclová, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme