Průměrná sazba hypoték v březnu stoupla na 2,45 procenta, ukazuje Hypoindex

Průměrná úroková sazba hypoték v březnu stoupla na 2,45 procenta z únorových 2,42 procenta. Sazby vzrostly potřetí v řadě, předtím bylo 11 měsíců poklesů. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostla. Objem hypoték se propadl o čtvrtinu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíče, bydlení, byt, dům, nájem (ilustrační foto)

Ilustrační foto | Foto: PhotoMIX-Company | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Důsledky šíření koronaviru ale ještě na hypoteční trh nedopadly v plné síle a propad trhu bude zřejmě pokračovat i v nadcházejících měsících. Někteří analytici odhadují, že by se hypoteční trh mohl v dubnu a v květnu propadnout až o polovinu.

Objemy a počty poskytnutých hypoték klesly v březnu na nejnižší úroveň za poslední rok. „Pokračující propad hypotečního trhu je vidět na počtu i objemu poskytnutých úvěrů. Počet poskytnutých úvěrů bankami klesl na 5503 a je nejnižší od loňských neúspěšných měsíců ledna a února. Objem prodaných hypoték 13,835 miliardy korun je také nejnižší za poslední rok,“ uvedl analytik Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Hranice 50 miliard

Průměrná úroková sazba hypoték kontinuálně roste od ledna, přestože Česká národní banka v březnu dvakrát snížila základní úrokovou sazbu z 2,25 procenta na jedno procento. Naopak průměrná hypotéka po sedmi měsících zastavila růst a lehce klesla na 2 514 041 korun. Ve srovnání s únorem se snížila o 103 409 korun a vrátila se na úroveň listopadu 2019.

Senát chce, aby za nájemné ručil stát. Zákonodárci podpořili cestovní poukazy, odklad úvěrů a hypoték

Číst článek

Za celé první čtvrtletí objem hypoték klesl na 49,2 miliardy korun. Pokořit hranici 50 miliard korun v prvním čtvrtletí se podařilo trhu pouze v letech 2017 a 2018.

Proti loňskému roku si banky polepšily o 12,7 miliardy korun a díky silnému únoru poskytly téměř stejný objem hypoték jako v prvním čtvrtletí 2018.

Přestože se cena peněz na mezibankovním trhu přiblížila historickým minimům z roku 2016 a Česká národní banka dvakrát snížila základní úrokové sazby, velcí hypoteční hráči se změnou úrokových sazeb hypoték zatím nepospíchají.

Na hypotečním trhu panuje nejistota, banky musí počítat s vyšší rizikovou marží (i kvůli moratoriu na splácení úvěrů) a do hry vstupuje i konkurenční boj bank.

Sazby rozhýbaly menší banky. Na konci března snížila sazby pětiletých fixací o půl procentního bodu na 1,94 procenta mBank a Sberbank naopak sazby zvýšila o 0,2 procentního bodu.

Na začátku dubna se ke snížení sazeb odhodlala Equa Bank, a to o 0,6 bodu na 2,29 procenta pro hypotéky s fixací na tři a pět let. Fio banka zlevnila hypotéky s fixací na jeden a tři roky na 1,88 procenta, a to od 17. dubna. Air Bank od 20. dubna snížila sazby o 0,2 bodu u refinancovaných hypoték.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme