Hypotéky hlásí nový rekord, ještě nikdy nebyly levnější než teď

Průměrná úroková sazba hypoték se v dubnu přiblížila na dosah 3 procentům. Spadla tak na nejnižší hodnotu od roku 2003. Hlavním důvodem jsou jarní akce bank, které se snažily přilákat zákazníky nejrůznějšími slevami a bonusy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

V současné době úsporných opatření a všeobecného šetření banky neví, kam s penězi, aby jim vydělávaly, proto se perou o každého klienta i za cenu toho, že sníží úroky. Navíc na rekordně nízkých hodnotách jsou také úrokové sazby na bankovním trhu.

Lidé na rekordně nízké sazby reagují. V dubnu si sjednali zhruba 7500 nových smluv o hypotečním úvěru. Zájem zůstal jen těsně za rekordem z prosince roku 2012.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se vyvíjí úroková sazba hypoték zjišťoval Jaroslav Skalický

Krize a šetření na straně domácností se ale přece jen projevují. Klienti bank si berou o něco nižší hypotéky, objemy půjček se tak proti předchozímu měsíci mírně snížily na necelých 12 miliard korun.

Po dlouhé době také klesla průměrná výše hypotéky, a to na 1 milion a 585 tisíc korun. Kolem této úrovně se hypotéky pohybovaly naposledy v polovině roku 2006.

Průměrná úroková sazba v dubnu klesla na 3,08 procenta. Za celý loňský rok přitom byla 3,5 procenta, v roce 2011 čtyři procenta, a v roce 2010 dokonce skoro 5 procent. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu, který sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Sazby klesají navzdory tomu, že banky stále častěji odpouštějí poplatky za vedení úvěrového účtu. V červnu by se ale měly dostat k soudu první žaloby klientů, kteří už poplatky zaplatili a teď je žádají zpět.

Jedná se zhruba o 300 tisíc případů a jde o to, jak se banky zachovají, pokud by spor prohrály. Mohly by si totiž tuto ztrátu nahrazovat právě vyššími úroky z půjček.

Úrokové sazby hypoték v březnu 2013 | Foto: ČTK

Igor Maňour, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme