Hypotéky jsou nejlevnější za poslední tři roky

Hypotéky dál zlevňují. Průměrná úroková sazba u úvěru na bydlení v červnu klesla po třech letech opět pod pětiprocentní hranici. Vyplývá to z ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty (ilustrační foto)

Nové byty (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Jak ale vysvětlil analytik Fincentra Josef Rajdl, za poklesem stojí hlavně fakt, že banky poskytly výrazně víc hypotečních úvěrů s proměnlivou úrokovou sazbou, u kterých se úrok v průměru pohybuje jen kolem 3,8 %.

„Dá se říci, že banky vymyslely způsob, jak výborně vydělávat - tedy na variabilních fixacích, a aby zároveň nemusely natolik zlevňovat. Variabilní sazby jsou velice nebezpečné pro klienty, kteří mají napnutý rozpočet,“ upozornil Rajdl a dodal:

„Hodí se hlavně pro bonitnější klienty, protože tyto sazby se mohou v průběhu roku měnit dle sazeb na finančních trzích, což může dělat ve splátce hypotéky i rozdíl tisíc korun měsíčně.“

Podle šéfa hypotečních makléřů Golem finance Libora Ostatka ke zlevnění hypoték přispěl i konkurenční tlak mezi bankami.

„Dlouhodobě si banky samozřejmě uvědomily, že potřebují dát impuls tomu, aby začaly zvyšovat objem poskytnutých hypotečních úvěrů. My jsme to zlevnění očekávali už začátkem roku, určitě je pozitivní.“

„Je nutné si uvědomit, že v podstatě oživení trhu může nastat jedině tehdy, pokud bude pokračovat trend poklesu úrokových sazeb,“ řekl Radiožurnálu Ostatek.

Tomáš Medek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme