Hypotéky letos podraží

Doba levných hypoték letos skončí. Ekonomové očekávají, že hypotečním bankám zdraží zdroje peněz. V druhé polovině roku navíc Česká národní banka může kvůli obavám z růstu inflace zvýšit základní sazby. Úroky u hypoték tak zřejmě porostou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty (ilustrační foto)

Nové byty (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Úvěry na bydlení jsou teď nejlevnější za poslední čtyři roky.Průměrná úroková sazba u hypoték se na konci roku přiblížila ke čtyřem procentům. Podle ředitele Hypoteční banky Jana Sadila již úroky klesat nebudou.

„Domnívám se, že nízké úrokové sazby dosáhly svého dna. Dlouhodobě na tom dnu nevydrží, “ vysvětlil situaci na trhu Jan Sadil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hypotéky letos podraží

Josef Rajdl, analytik společnosti Fincentrum, předpokládá, že hypotéky začnou zdražovat již na jaře. Některé banky, například Unicredit, mírně zdražily již na začátku roku.

"Sazby hypotečních úvěrů by měly růst. Hlavním důvodem je opravdu to, že poroste cena peněz na mezibankovním trhu, " osvětlil důvody Josef Rajdl.

Do půl roku by se sazba mohla zvýšit o půl procenta. U dvoumilionové hypotéky na 20 let to znamená zvýšení měsíčního poplatku o 500 korun.

Od února také přestane stát podporovat hypotéky pro mladé u nově čerpaných úvěrů. O příspěvek na úroky přijdou také ti, kterým skončí fixace sazby.

Tomáš Medek, Ludvík Bortl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme