Hypotéky stále zlevňují. Lidé si jich proto berou více a půjčují si vyšší částky

Podle ukazatele Hypoindex společnosti Fincentrum klesla průměrná úroková sazba hypoték v listopadu na 3,25 procenta. Je tak nejnižší od doby sledování ukazatele, tedy od roku 2003. Vliv na to mají nízké základní sazby, které drží centrální banka, a také boj bank o zákazníky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Pelčák - Obytný soubor pod Palackého vrchem, 2008-2010

Petr Pelčák - Obytný soubor pod Palackého vrchem, 2008-2010 | Foto: Filip Šlapal

Konkurenční boj v oblasti poskytování hypoték zjevně přiostřuje. Jedna z velkých bank nabízela dokonce úvěry s úrokem 2,99 procenta, v rámci své jednorázové akce tak nabízela pětiletou sazbu.

I Fincentrum upozorňuje na to, že podobné akce bank, které nabízí nižší sazby jen na pár dní, aby přilákaly zákazníky, se v Hypoindexu samozřejmě projeví.

„I dvoutýdenní hypoteční akce velké banky dokáže výrazně srazit celkové průměrné úrokové sazby u hypotečních úvěrů,“ upozorňuje Josef Rajdl z Fitcentra. Rozhodně ale takové nabídky dokážou přilákat zákazníky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji cen hypoték a situaci na realitním trhu mluvila na Radiožurnálu Jitka Hanžlová

V listopadu si sjednalo hypoteční úvěr 7151 klientů, což bylo skoro o tisíc víc než v říjnu. Oproti říjnu stoupl objem hypoték téměř o dvě miliardy korun na celkovou částku 12 miliard korun.

Když klesají sazby, lidé jsou odvážnější a půjčují si větší částky. V listopadu dosáhla průměrná hypotéka výše jeden milion 679 tisíc korun.

Přitom se ale prodává méně bytů než před časem. Jde hlavně o nové byty. To dnes potvrdila Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Podle ní se kromě Brna a Prahy téměř zastavila nová výstavba. Trh už je totiž podle odborníků nasycený. A to hlavně díky čím dál rozšířenější privatizaci obecních bytů. Ale také se kvůli klesajícímu nájmu snižují investice do bytových investic. Investorům totiž klesají výnosy z nich.

Klesají také ceny nemovitostí. To dokládá i údaj, který tento týden zveřejnil Český statistický úřad. Nové bydlení podle něj ve třetím čtvrtletí zlevnilo o 2,6 procenta a byty z druhé ruky zlevnily o 6,2 procenta. Zajímavé je, že také členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová nedávno uvedla, že ceny bydlení se nevrátí k růstu pravděpodobně dřív než v roce 2014.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme