Blíží se nejtvrdší omezení hypoték. Úvěry může zablokovat až třetině žadatelů

Česká národní banka by mohla zastropovat výši úvěru podle příjmů žadatele. Jedna měsíční splátka by tak zřejmě nepřekročila čtyřicet procent čistého měsíčního příjmu, informují Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panelový dům, panelové domy, sídliště, panelák

Ilustrační foto. | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Zatímco za současných podmínek dostane člověk s čistým platem 23 000 korun tři miliony na 25 let, podle nových pravidel by získal o třetinu méně, tedy jen dva miliony.

Zdražování bytů v Česku zpomaluje. Situace na trhu je vyostřená kvůli vysokým úrokům u hypoték

Číst článek

Vedle omezení měsíční splátky chtějí centrální bankéři taky povolit hypotéku pouze žadatelům, kterým všechny dluhy nepřekročily osminásobek čistého ročního příjmu. Pravidla se ale mají týkat jen nových úvěru, a ne změny banky při takzvaném refinancování.

Podle Hospodářských novin nové požadavky na výši příjmu zablokují úvěry na bydlení až třetině žadatelů.

Regulace nejspíš znevýhodní jednotlivce a klienty z regionů, kde si lidé nevydělají tolik jako třeba v Praze nebo Brně. Žadatelé tak budou muset mít víc naspořeno nebo se domluvit třeba s rodiči, aby se stali jejich spoludlužníky. V takovém případě banka může posuzovat jejich společný příjem.

Regulacemi chtějí centrální bankéři zabránit tomu, že by v případě ekonomického poklesu lidé nemohli úvěry splácet. Centrální banka nová pravidla zatím nekomentovala, ostatní banky ale čekají, že je oznámí příští týden.

Jakub Horáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme