Hypotéky zlevňují. Může za to konkurenční boj mezi bankami

Hypotéky stále zlevňují. Průměrná úroková sazba u nově poskytnutých hypotečních úvěrů v září klesla pod 4 procenta a dostala se tak na úroveň poloviny roku 2006. Sazby sráží dolů konkurenční boj mezi finančními ústavy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty

Byty | Foto: Tomáš Adamec

„Důvodem zlevňujících hypotečních úvěrů je nesporně zvyšující se konkurence. Banky po zamrznutí trhu v průběhu finanční krize přestaly poskytovat úvěry. Nyní se zase vrací a zjišťují, že klienty potřebují,“ vysvětluje šéfredaktor serveru Hypoindex.cz Petr Zámečník.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hypotéky se zajímal redaktor Tomáš Medek.

Banky si podle něj uvědomily, že potřebují poskytovat nové hypotéky, aby mohly generovat zisk. „A tím, že si to banky uvědomily všechny více méně na jednou, začínají se o klienty přetahovat i nižšími úrokovými sazbami,“ říká Zámečník.

Zapojuje se víc bank

Počet finančních ústavů, které poskytují úvěry na bydlení, stále roste. „Zrovna v tomto týdnu vstoupila na hypoteční trh další dvě banky, které se snaží lákat klienty ne tedy zrovna nejnižšími cenami, ale spíše kvalitou služeb, variabilitou hypotečních produktů. Lze očekávat, že další banky, které plánují vstup na český bankovní trh, se dříve či později vrhnou do hypotečního trhu,“ odhaduje Zámečník.

Hypoteční banky také v současné době získávají prostředky na mezibankovním trhu levněji. Podle šéfa hypotečních makléřů Golem finance Libora Ostatka budou sazby u hypoték klesat i v dalších měsících.

„Příznivé podmínky by měly určitě vydržet do konce letošního roku. Dokonce očekáváme, že průměrná úroková sazba dosáhne cenového dna do konce letošního roku a mohla by klesnout i směrem k průměrné hodnotě 3,8 až 3,9 procent. Do konce roku předpokládáme velmi příznivé podmínky pro poskytování hypoték z pohledu klienta,“ říká Ostatek.

Úrokové sazby ČNB

V příštím roce pak bude záležet i na tom, jestli centrální banka přistoupí k avizovanému zvýšení základní úrokové sazby, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů. „Česká národní banka prohlásila, že v dohledné době zvyšovat úrokové sazby nebude. Lze očekávat, že možná do poloviny příštího roku je pravděpodobně zvýší,“ podotýká Zámečník.

Záležet ale bude na aktuální situaci. „Jakmile ČNB zvýší své úrokové sazby, tak na to velmi rychle zareagují nejprve hypotéky s variabilní úrokovou sazbou, kam se promítne zvýšení sazeb prakticky okamžitě. Následně budou banky pravděpodobně zvyšovat i další úrokové sazby, v závislosti na situaci na trhu. Může se stát, že ostrá konkurence bankám zabrání zvýšení sazeb ČNB promítnout buď plně, nebo vůbec do svých úrokových sazeb,“ doplňuje Zámečník.

Nejlepší dostupnost hypoték

Ještě před dvěma roky se průměrný úrok u nových hypoték pohyboval kolem 5,5 procent, dnes je o 1,5 procent nižší. To pro 1,5 milionové hypotéky na 20 let znamená nižší měsíční splátku asi o 1200 korun. Dostupnost bydlení je tak v Česku díky levným hypotékám a klesajícím cenám nemovitostí nejlepší za poslední roky.

„Průměrná domácnost na průměrný byt v České republice vynakládá, ve smyslu splátky hypotéky, kolem 35 procent svých čistých příjmů. Měřeno tímto ukazatelem, je dostupnost v současné době jedna z nejlepších za posledních zhruba 6 let,“ upřesňuje Ostatek.

Očekává, že do konce roku by ještě mohlo dojít k mírnému zlepšení dostupnosti. „A to právě z toho důvodu, že není signál k tomu, že by začaly narůstat ceny nemovitostí. Na druhou stranu očekáváme, že je ještě možné, že úrokové sazby v rámci konkurenčního boje ještě malinko poklesnou na úroveň cenového dna,“ dodává Libor Ostatek.

Tomáš Medek, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme