Hyundai podle německého tisku odkládá investice na neurčito

Korejská automobilka Hyundai odkládá miliardové investice do nových továren na neurčito. S touto informací dnes přichází německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podle deníku je důvodem podezření z využívání černých fondů manažery automobilky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítačová studie areálu automobilky

Počítačová studie areálu automobilky

Na počátku března se objevily první informace o černých fondech u společnosti Hyundai. Z nich měli přední manažeři jihokorejské automobilky čerpat prostředky na "získávání" politického vlivu a ekonomických výhod ve vlastní zemi. Mělo jít o částku zhruba 850 miliónů eur.

Vyšetřující orgány už podezřelým manažerům zakázali opustit zemi. Dokud se skandál neprošetří, ukládá Hyundai veškeré investice do nových podniků doslova k ledu, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Podle německého listu se tak na neurčito odkládá položení základního kamene nové továrny v České republice. Stejně tak zatím společnost Kia Motors, dceřiná firma Hyundaie, nezahájí výstavbu nového závodu ve Spojených státech.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac Radiožurnálu řekl, že žádné oficiální vyjádření zatím česká strana nedostala, ale pro ministerstvo jsou tyto informace znepokojivé.

"Informace, které k nám došly, nemluví o tom, že by se rozhodli rušit investice, ale že je budou oddalovat. Myslím si, že je to k jejich škodě, protože korejská strana vysloveně trvala na tom, aby se investice realizovala co nejdříve," uvedl Mravinac.

Továrna automobilky Hyundai v Nošovicích na severu Moravy by měla začít vyrábět v roce 2008. Produkovat má asi 300.000 vozů ročně a Hyundai do ní chce investovat až miliardu eur (zhruba 29 miliard korun).

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme