Hyundai postaví závod na Slovensku

Jihokorejská automobilka Hyundai Kia jde na Slovensko. Podle světových agentur bude konečné rozhodnutí oznámeno na autosalónu v Ženevě. Jedná se o první závod této značky na Evropském kontinentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hyundai

Hyundai | Foto: Hyundai Motor Pland

Vítězství naznačil i ministr hospodářství Rusko, který má údajně informaci přímo z prostředí automobilky. O tom, že Hyundai bude stát u Žiliny ráno nepochyboval ani její primátor Slota. Závod přinese na Slovensko investici za více než miliardu eur. Region získá 3 a půl tisíce pracovních míst.

Slovenská vláda přislíbila Jihokorejcům státní pomoc na výstavbu zhruba 7 miliard korun. Rozhodnutí automobilky potvrdil i polský vicepremiér Hausner, kterého sitují i některé slovenské deníky. Prohlásil, že Polsko prohrálo kvůli slabé infrastruktuře.

Ročně by měla pod značkou Kia vyprodukovat 300 tisíc vozidel. Podle všeho Slovensko porazilo v boji o tuto zakázku Polsko a Českou republiku zejména proto, že má Slovensko levnější pracovní sílu a pouze devanáctiprocentní daň.

Sice jsme přišli o tuto investici, ale do západních Čech míří jiný automobilový gigant. Mercedes vybuduje u Plzně své vývojové centrum. Radiožurnálu to potvrdil ředitel CzechInvestu Martin Jahn. "Tato investice není až tak velká objemem, ale je asi důležitá typem investice. Jedná se o vývojové centrum, což samozřejmě přináší práci pro dobře vyškolené a špičkové odborníky. Finalizují se detaily ohledně nákupu pozemků a výstavby budovy."

Česká republika by mohla získat ještě další významnou zahraniční investici. O výstavbě nového závodu v Česku uvažuje jihokorejský výrobce pneumatik, společnosti Hankook. Devátý největší výrobce pneumatik na světě chce ve střední Evropě postavit novou továrnu zhruba za 13 miliard korun. Zájem jihokorejského investora potvrzuje mluvčí agentury Czech Invest Jana Víšková. "Ano, jsme v kontaktu s tímto investorem. Připravujeme pro něj nabídku vhodných průmyslových zón a veškeré další infromce, ketré jsou pro něj důležité pro jeho rozhodávín. našimi konkurenty jsou Polsko a Maďarsko a do konce března mají zástupci této společnosti všechny tři konkurující si země a zjistit jejich možnosti."

Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Renata Havranová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme