Hyundai v Česku stavět nebude

Největší jihokorejská automobilka Hyundai nepostaví továrnu v České republice. Korejci se naši zemi rozhodli z výběru kandidátů vyřadit, přestože patřila mezi hlavní favority. Ve hře zůstávají Polsko a Slovensko. Rozhodnutí vedení společnosti je pro Česko šokem, protože ještě v minulých dnech představitelé automobilky při neoficiálních jednáních české zástupce ujišťovali, že o zakázku se ve finále utkáme my se Slovenskem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hyundai

Hyundai | Foto: Hyundai Motor Pland

Nová továrna automobilky Hyundai bude stát v Polsku nebo na Slovensku. Podle oficiálního zdůvodnění tyto dvě země nabídly společnosti nejvýhodnější podmínky a v příštích měsících se rozhodne, která z nich nakonec zvítězí. V nové automobilce by mělo najít práci asi čtyři tisíce lidí.

Podle mluvčí agentury CzechInvest Jany Víškové si Česká republika i přesto opět udrží největší příliv přímých zahraničních investic v přepočtu na obyvatele v Evropě. "Rozhodnutí Hyundai nás samozřejmě mrzí a je zcela nečekané. Poskytli jsme Hyundai maximální možnou podporu přiměřenou významu tohoto projektu. Museli jsme ale odolat jeho tlaku na příslib nadstandardních investičních pobídek, které by byly nad rámec českých zákonů i pravidel Evropské unie a navíc v objemu, kdy by už tato inevstice nebyla pro Českou republiku rentabilní."

Výhodou Polska je podle Víškové čtyřikrát větší trh a na Slovensku zase nižší daňové zatížení a levnější pracovní síla než v České republice.

Jednání trvalo zhruba dva roky a Česko společnosti Hyundai připravilo nabídku dvou strategických průmyslových zón. Jako nejvhodnější pro záměry Hyundai se ukázalo bývalé vojenské letiště v Žatci, které je vzhledem ke své poloze velmi vhodné pro umístění strategické investice.

Markéta Kaclová, Marika Táborská, David Vandrovec, Radim Vaculovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme